Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nastaviti saradnju u oblasti obrazovanja između BiH i Turske

Ministre obrazovanja i predstavnike pedagoških zavoda iz nekoliko kantona u Federaciji BiH, koji su prethodnih dana boravili u Istanbulu povodom uvođenja bosanskog jezika kao izbornog predmeta u osnovne  škole u toj zemlji, primio je predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci.

Tokom razgovora izražena je obostrana želja za nastavak i unapređenje uspostavljene saradnje u oblasti obrazovanja između BiH i Turske. Ocijenjeno je da je postavljen dobar temelj na kojem će se nastaviti ta saradnja.

Tokom razgovora je rečeno da dosadašnja saradnja daje konkretne rezultate, te je navedeno da već ima 85 pobratimljenih škola iz BiH i Turske, a planirano je da ih bude još 53, tako da bi ih uskoro trebalo biti oko 140, prenosi Fena.

Naglašeno je da je oko 1.000 djece, nastavnika i direktora iz BiH  posjetilo Tursku, a oko 250 nastavnika i učenika iz Turske su posjetili BiH. Kako je rečeno, ovaj broj će u narednom periodu biti i veći.

Na osnovu uspostavljene saradnje, u osnovnim školama u BiH djeca koja to žele imaju mogućnost da izučavaju turski jezik, a od naredne školske godine će i djeca u Turskoj moći izučavati bosanski jezik.

Ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH Elvira Dilberović u utorak je u Osnovnoj školi “Mehmet Akif İnan” u istanbulskoj općini Bayrampaşa održala prvi čas bosanskog jezika, čime je ozvaničeno uvođenje bosanskog jezika kao izbornog predmeta u osnovnim školama u Turskoj. Dan poslije u istoj školi je čas bosanskog održala i direktorica pedagoškog zavoda iz Bosanskopodrinjskog kantona – Goražde Dika Makota.Od sljedeće školske godine će se bosanski jezik početi izučavati u školama u Turskoj. Svi učenici će se moći prijaviti da uče bosanski jezik, a moći će ga izučavati sva djeca koja to budu željela. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,