Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nastavak saradnje SFF i BH Telecoma: Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva

Preuzmite sliku

Kompanija BH Telecom d.d. Sarajevo i Sarajevo Film Festival najavili su nastavak trogodišnje saradnje, te objavili nominacije TV serija koje će se naći u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva za televizijske serije ovogodišnjeg filmskog festivala koji će biti održan u Sarajevu od 12. do 19. augusta. Za nagrade konkurira 17 TV serija.

Kako je naglašeno na zajedničkoj konferenciji za medije, cijeneći činjenicu da je Sarajevo Film Festival najznačajniji filmski festival u Bosni i Hercegovini, a ujedno i jedan od istaknutijih filmskih festivala u Evropi, prije četiri godine, tačnije 2019. godine, menadžment BH Telecoma je donio odluku da će ta kompanija biti jedan od glavnih sponzora Festivala tokom više narednih godina.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman izjavio je, u povodu planiranog nastavka saradnje s Obala Art Centrom – organizatorom Festivala, da se saradnja sa Sarajevo Film Festivalom nastavlja i ove godine intenzivno, kao i prethodnih godina.

 • – BH Telecom prepoznao je, od početka, Sarajevo Film Festival kao projekt s jasnom vizijom. Vjerujem da će Festival i ove godine značajno doprinijeti imidžu naše države, razvoju regionalne filmske industrije, te imati pozitivne turističke i ekonomske efekte za Sarajevo i BiH – kazao je.

  Za saradnju BH Telecoma s Obala Art Centrom kaže da je u početku proširena u dijelu zajedničke realizacije projekata iz oblasti kinematografije, ali i pokroviteljstva nove takmičarske kategorije “Srce Sarajeva za TV serije”.

  – I ove godine smo generalni sponzor te kategorije, a od iduće godine ćemo biti dio projekta kao učesnici u takmičarskom dijelu s našim serijama. BH Telecom planira investirati 25 miliona KM u produkciju audio-vizuelnog sadržaja, od čega je već sedam miliona uloženo u realizaciju snimanja serija s domaćim producentskim kućama i bh. rediteljima te dodatnih 18 miliona je osigurano kroz kontinuirani javni poziv BH Content Laba – kazao je. Pozvao je zaniteresirane da se prijave, sa svojim projektima iz oblasti kinematografije, putem stranice www.bhcontentlab.ba.

  Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović za, danas prezentirane nominacije, kaže da vjerno predstavljaju sliku onoga što je najbolje i najzanimljivije u produkciji TV serija u regionu koji, kako je kazao, postaje jedan od najdinamičanijih i najzanimljivijih prostora u Europi po tom pitanju.

 • – Sarajevo Film Festival i BH Telecom povezani su dugogodišnjom saradnjom i partnerstvom. Iza nas su tri izazovne, ali uspješne godine u kojima smo unatoč svim uslovima izazvanim pandemijom nastavili rasti kao brendovi i razvijati audio-vizaulni sektor. Festival je mjesto otkrivanja i promocije najboljih, a BH Telecom se u proteklom periodu svojim kanalima s kvalitetnim sadržajem, a zatim i velikim finansijskim ulaganjem posebno u segmentu serija, pozicionirao kao apsolutni lider u proizvodnji domaćeg sadržaja u audio-vizualnom sektoru – kazao je.

  Kako je naglasio, prošle i ove godine BH Telecom je bio domaćin dodjele nagrada ‘Srce Sarajeva’ za TV serije, a od iduće godine sa serijama koje producira u okviru BH ContentLaba postaje jedan od potencijalnih takmičara.

 • – Od kompanije koja podržava industriju, BH Telecom je dijelom i zahvaljujući platformi koju Sarajevo Film Festival pruža postao direktni akter u filmskoj i TV proizvodnji. Zadovoljstvo nam je što nastavljamo saradnju i sljedeće tri godine, nadamo se da ćemo zajedno nastaviti stvarati nove vrijednosti – istaknuo je Marjanović.

  Strukovni žiri, sastavljen od više od 400 filmskih profesionalaca iz regije, ove godine je uvrstio 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije u konkurenciju za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 28. Sarajevo Film Festivala.

  Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije nominirane su serije “Advokado”, “Besa 2”, “Blok 27”, “Crna svadba”, “Čudne ljubavi”, “Dolina rož”, “Kljun”, “Leninov park”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Močvara 2”, “Mrkomir I”, “Nečista krv”, “Područje bez signala”, “Složna braća”, “Ubice mog oca 5”, “Šutnja” i “Vreme zla”.

  Sarajevo Film Festival uspostavio je nagrade za serije prošle godine s ciljem promocije i odavanja priznanja najkvalitetnijim regionalnim televizijskim serijama prikazanim u proteklih godinu dana te poticaju njihovog međunarodnog plasmana.

 • Ove godine kategorije nagrada su proširene. Nagrade Srce Sarajeva za TV serije bit će dodijeljene u dvije kategorije – za dramske serije i za komedije. U kategoriji dramskih serija dodjeljuje se osam nagrada – za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za Zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

  U kategoriji komedija dodjeljuje se šest nagrada – za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, za Zvijezdu u usponu, najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

  Ceremonija dodjele nagrada u kategoriji TV serija bit će održana na 28. Sarajevo Film Festivalu, koji će ove godine biti održan od 12. do 19. augusta. Dodjela nagrada za TV serije održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma, kompanijom s kojom Sarajevo Film Festival nastavlja saradnju i sljedeće tri godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje