Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nastavak pojačanih kontrola u prevozu: Do sada zatečena 72 radnika “na crno”

Preuzmite sliku

Inspektorat saobraćajne inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove od 13.04.2016. godine vrši pojačane inspekcijske nadzore na području svih 10 kantona u FBiH.

Pojačani inspekcijski nadzori prevashodno su usmejreni na kontrolu nelegalnog prijevoza putnika i tereta, javnog prevoza putnika i tereta u cestovnom prometu, prijevoza roba za vlastite potrebe, dokumnenata u sjedištima prevoznika, rada stanica tehničkog pregleda, kao i kontrola provođenja zakona i podzakonskih akata koji uređuju oblast cesta i cestovnog prometa, sa posebnim akcentom na zaštiti odredbi Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za evidentiranje u cestovnom prijevozu.

U posmatranom periodu od 13.04.2016. godine do današnjeg dana ostvareni su sljedeći rezultati: Izvršena su 632 inspekcijska nadzora, a sačinjeno je 426 zapisnika o inspekcijskom nadzoru. Na osnovu zatečenog stanja kontrolisanim subjektima izdato je 545 prekršajnih naloga u finansijskom iznosu od 365.934,00 KM.

 Također, u istaknutom vremenskom periodu subjektima nadzora izrečeno je ukupno 34 upravnih mjera, a od kojh se njih 13 odnosi na privremenu zabranu rada kontrolisanih subjekata nadzora. Od 422 kontrolisana uposlenika, njih 72 su bila radno angažovana „na crno“.

“Koristimo priliku da napomenemo da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, a sve dok se ne konstatuje da je stanje u predmetnim oblastima nadzora poboljšano i unaprijeđeno”, upozoravaju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,