Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nastavak akcije Damask: SIPA uhapsila jednu osobu zbog terorizma

Preuzmite sliku

Po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e uhapsili su i vrše pretres stambenih prostorija i objekata koje koristi osumnjičeni A.I, rođen 1987. godine u Sarajevu.

Meta pretresa su stan na području sarajevske općine Novi Grad, vozilo, računar i inoformatička oprema koju koristi osumnjičeni.

Tužiteljstvo BiH i policijske i sigurnosne agencije su operativnim radom utvrdile da je ovaj osumnjičeni iz BiH otišao u aprilu 2014. godine, nakon čega je boravio na ratištima Sirije i Iraka, gdje je bio u sastavu paravojnih struktura koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom. Prikupljeni su i dokazi da je osumnjičeni bio uključen i u ilegalno transportovanje državljana BiH na teritoriju Sirije.

Od osumnjičenog će prilikom pretresa biti oduzeti svi materijali i dokazi koji se dovode u vezu sa navedenim kaznenim djelom.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranja terorističke grupe, a u vezi sa kaznenim djelom teorizma. Konkretno, ova osoba sumnjiči se da je u periodu od 2012. do 2014. godine u više navrata boravila na području Sirije i Iraka i učestovala u oružanim sukobima boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuje, nakon čega će uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, nastavljaju intenzivnu borbu protiv terorizma i svih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,