Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastava u osnovnim i srednjim školama u TK počinje u ponedjeljak

Preuzmite sliku

Učenici osnovnih i srednjih škola 31. januara zvanično će se vratiti u školske klupe, te početi drugo polugodište po predviđenom planu i programu za školsku 2021./2022. godinu.

Iako svjedočimo povećanju broja zaraženih osoba iz dana u dan, epidemiološka situacija u sektoru obrazovanja za sada je povoljna, stoga će se način izvođenja nastave odvijati kao i prethodno polugodište, kako bi učenici što manje osjetili posljedice pandemije.

“Sa radošću možemo da kažemo da će nastava u drugom polugodištu školske 2021/2022 godine početi redovno, to je usaglašeno nakon preporuka Kriznog štaba Vlade TK i u konsultacijama sa Ministarstvom obrazovanja, da nastava od ponedjeljka krene redovno”, kazao je Asim Bojić, šef Odsjeka za predškolsko i osnovno obrazovanje Tuzlanskog kantona.

U narednom periodu nastavit će se pratiti epidemiološka situacija, te će se, ukoliko dođe do pogoršanja korigovati i sam način izvođenja nastave, tačnije preći će se na online model, a sve osnovne i srednje škole spremne su za to, tvrde iz resornog ministarstva.

Vezano | Nova naredba Kriznog štaba TK 

“U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u pojedinom odjeljenju u pojedinoj školi imaju pravo rukovodstvo ustanova skupa sa nadležnim higijensko epidemiološkom službom donijeti odluku o prelasku na alternativni model odvijanja nastave”, istakao je Božo Jurić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Posljedice pandemije korona virusa osjete se u svim oblastima, a kako bi oni najmlađi što manje osjetili posljedice i kako bi što više usvajali nova znanja stav nadležnih je da je redovna nastava najbolji izbor. Kako bi se ovaj sistem održao neophodno je striktno pridržavanje higijensko – epidemioloških mjera svih uključenih u obrazovni sistem, za čiji nadzor je zaduženo Ministarstvo obrazovanja TK. Nadležni vjeruju da će škole i dalje ostati sigurno mjesto za djecu, kao što je to bio slučaj u prvom polugodištu. (RTV Slon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,