Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naser Orić u Nezuku: Hvala hrabrim učesnicima ‘Marša mira’ koji su došli iz Srbije (FOTO)

Preuzmite sliku

Početna tačka Marša mira, na kojoj će se okupiti svi sudionici i ove godine je Nezuk, mjesto koje je preživjelim žrtvama pada Srebrenice, koje su krenule put slobodne teritorije, značilo spas.

Učesnici Marša mira u etapama pješače istočnom Bosnom od Nezuka, do Potočara i Srebrenice – obrnutim smjerom od onoga kojim su Srebreničani u julu 1995. godine bježali pokušavajući doći do slobodnog teritorija.

Ove godine je prijavljeno 4.500 učesnika, a po uobičajenoj praksi na polasku iz Nezuka, očekuje se prijava još oko 1.500 polaznika kolone.

Danas je u Nezuku sve pristune učesnike ‘Marša mira’ pozdravio ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić koji je održao govor u kojem je pozvao sve učesnike da dostojanstveno odaju počast njegovim saborcima koji nisu uspjeli doći do slobodne teritorije.

‘Genocid nad Bošnjacima nije počeo 1995. godine već mnogo ranije. Počeo je i prije samoga početka rata. Od 92 do 95 željeli su uništiti sve što nije srpsko’ kazao je Orić i zahvalio se učesnicima ‘Marša mira’ koji su došli iz Srbije.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine.

Nakon 15 godina sutra po prvi put učesnici Marša mira proći će orginalnom trasom Kameničko Brdo kod Bratunca kuda su 1995. godine Podrinjci pokušavali pobjeći iz pakla Srebrenice. Riječ je o deset kilometara puta koji su prvi put prohodni i spremni za oko šest hiljada učesnika Marša Mira.

Kolona učesnika, koja broji na hiljade ljudi koji u Nezuk doputuju iz velikog broja zemalja širom svijeta kreće u ponedjeljak između 08:45 i 09:00 sati iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana preći će put dug oko 100 kilometara, da bi došli do Potočara (opština Srebrenica).

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Ove godine smiraj u Memorijalnom centru Potočari naći će 33 žrtve genocida.

Marš mira traje tri dana, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom (detalje možete pregledati na priloženoj mapi):

Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

  • Trasa uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele (Udrč, 1043 m), gusto pošumljene predjele sa potocima, a prolazi i kroz određen broj povratničkih naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda. Na svakoj od navedenih lokacija učesnici su u prilici vidjeti neko od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti: mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka, ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

    Alternativna trasa odvija se na potezu Borak – Potočari, u trajanju od dva dana, sa znatno manjim brojem učesnika. Kako zbog prohodnosti terena, tako i zbog trajanja, ove putanja se preporučuje učesnicima koji se ne osjećaju dovoljno spremnim za put iz Nezuka, a i dalje imaju volju za učešćem.

    U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine, a mnoge od njih ćete biti u prilici lično upoznati, u koloni učesnika. Fotografije sa ranijih pohoda možete pronaći na oficijenoj Facebook stranici. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje