Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naša stranka traži razmatranje Zakona o kontroli pušenja na Domu naroda Parlamenta FBiH

Preuzmite sliku

Zastupnice i zastupnici u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine su na sjednici održanoj krajem maja 2021. godine usvojili Zakon o kontroli pušenja.

Nasiha Pozder, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, i Mirela Trepanić-Grbešić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH uputile su inicijativu za uvrštavanje Zakona o kontroli pušenja na dnevni red naredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

”Prijeko nam je potrebna legislativa u oblasti konzumiranja duhanskih proizvoda. To potvrđuje iskustvo s pandemijom i općim zdravstvenim kolapsom uzrokovanim dijelom i lošim zdravstvenim stanjem građanki i građana. Potvrđuju to i istraživanja koja govore da je preko 50% ispitanika u Federaciji BiH izloženo duhanskom dimu pušača na javnom mjestu. Izabrani smo voljom građanki i građana i moramo se voditi interesima njihovog zdravlja. Moramo razmišljati i o interesu mladih, a ne podlijegati pritiscima lobista. Nema validnih argumenata protiv Zakona o kontroli pušenja. Činjenica da je na Predstavničkom domu usvojen gotovo jednoglasno govori da stranke u Federaciji BiH, bar načelno, podržavaju ovaj zakon”, poručila je Mirela Trepanić-Grbešić, delegatkinja Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Godinama unazad dobri zakoni usvojeni na Predstavničkom domu blokiraju se na Domu naroda, koji je postao groblje dobrih zakona koji čekaju da se pojave na dnevnom redu. Da stvar bude apsurdnija, stranke često za nešto glasaju na Predstavničkom domu a onda isto to blokiraju na Domu naroda. Bojim se da su šanse za razmatranje Zakona sve manje, što je duže u ladicama. Tu sudbinu nažalost ima naš Zakon o zabrani negiranja genocida koji je na Predstavničkom domu usvojen u februaru 2016. godine, a koji još uvijek nije došao na dnevni red Doma naroda, uprkos našim urgencijama, baš kao i Prostorni plan FBiH koji se na dnevnom redu Domu naroda Parlamenta FBiH nije našao već punih 7 godina”, poručila je Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje