Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naša stranka: Presudu Mladiću Srbija i RS moraju iskoristiti za suočavanje s prošlošću

Preuzmite sliku

Nakon što je Haški tribunal izrekao drugostepenu presudu Ratku Mladiću te potvrdio doživotnu kaznu zatvora, oglasili su se i iz Naše stranke te su pozvali političko rukovodstvo Srbije i RS-a da prihvate presudu i iskoriste za suočavanje s prošlošću.

Iz Naše stranke su naveli kako je presuda Mladiću siguran korak u svjetliju budućnost regije.

“Potvrđivanje prvostepene presude Ratku Mladiću je siguran korak u svjetliju budućnost regije. Pozivamo sve, a pogotovo politička rukovodstva vladajućih partija u Srbiji i Republici Srpskoj da presudu prihvate i da je iskoriste u cilju suočavanja s prošlošću i odvažnog rada na pomirenju”, ističu iz Naše stranke.

Također, istakli su kako je presuda snažan alat za suprotstavljanje politikama koje se baziraju na tekovinama ratnih zločina.

“Ako se to ne desi, ova presuda mora biti snažan alat u rukama međunarodne zajednice da se otvoreno i beskompromisno suprotstavi politikama koje žele graditi društvo na tekovinama ratnih zločina koje uključuju i genocid”, navodi se.

Iz Naše stranke su istakli i kako se sada otvoreno može govoriti da je vojno i političko rukovodstvo RS-a u ratu bilo ratnozločinačko.

“Nema sumnje da se sad, uz konačnu, punomoćnu presudu Ratku Mladiću otvoreno može govoriti kako je i vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske u ratu bilo ratnozločinačko i kad je riječ o prošlosti ne odstupati ni pedlja od tog stava, a kad je riječ o budućnosti ne pristajati ni na šta što će tu budućnost kontaminirati nedjelima koja su počinila pomenuta rukovodstva”, saopćili su iz ove stranke i zaključili:

“Sve to, naravno, treba raditi uz punu svijest o pojedinačnoj odgovornosti osuđenih i nikad ni na koji način ne prebacivati krivicu na cjelokupan narod. To su načela kojima će se Naša stranka voditi u svom političkom djelovanje kad je u pitanju odnos prema proteklom ratu koji kao političari najvećim dijelom moramo graditi na presudama Suda u Haagu koje itekako imaju posljedice na izgradnju društava za koja smo odgovorni”, stoji u zaključku saopćenja Naše stranke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,