Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naša stranka pregovaračima: Borili ste se za fotelje, a ne za svoje etnije ili državu

Preuzmite sliku

Iz Naše stranke su poručili da – umjesto da nas približi evropskim standardima – proces pregovora, zajedno sa njegovim sadržajem, samo je balkanizirao međunarodnu zajednicu, a našu zemlju udaljio od Evrope.

Pozivamo neumske aktere da se vrate u Parlament, te konačno izjasne o jedinom živom prijedlogu u parlamentarnoj proceduri – prijedlogu Naše stranke koji garantuje punu ravnopravnost svih građana i naroda, uz istovremeno poštivanje kolektivnih i individualnih prava. Također pozivamo međunarodne zvaničnike da prestanu iznova nuditi modele od kojih profitiraju samo oni koji su Bosnu i Hercegovinu i doveli u ovo stanje. Takav pristup je proteklih 25 godina samo doveo do bacanja novca i vaših i naših građana.

Da im je u takvom procesu bilo stalo da urede Izborni zakon kako svima u BiH odgovara, razmatrali bi i naš prijedlog kojim se u Parlamentu bira jedan predsjednik koji je rezultat dogovora i konsenzusa, a Dom naroda deblokira. Ovako se na štetu građana pokušao riješiti problem pojedinih političara koji nemaju kapacitet da budu izabrani, a traže zakonsku obavezu vlastitog izbora. Niti su se borili za svoje etničke skupine, ni za Bosnu i Hercegovinu, već isključivo za svoje fotelje. To su vam rekli i ljudi koji su kroz Skupštinu građana – projekat koji ste vi finansirali, a odmah potom izignorisali: Vrijeme je za jednog predsjednika, sa ceremonijalnim ovlastima, te racionalizaciju uloge Doma naroda.

Stoga je vrijeme da se rasprava o Ustavu Bosne i Hercegovine vrati na jedino prikladno mjesto – Parlament Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje