Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naša stranka: Neka Novalić objavi ugovor s Kinezima ako građane ne smatra pokusnim kunićima

Preuzmite sliku

Premijer Novalić danas je objavio kako se Federacija BiH odlučila za nabavku 500.000 vakcina od Kine. Time je i potvrđena naša jučerašnja sumnja: Navodno prolongiranje kupovine vakcina Sputnik V s Vladom Kantona Sarajevo nije ništa drugo nego pokušaj sprečavanja ove transparentne nabavke kako bi se sklopio, kako sam Novalić kaže, tajni ugovor s nekim ko je Vladi FBiH podobniji.

Dok je ugovor s Ruskim investicionim fondom u potpunosti dostupan javnosti, ugovor s Kinezima je skriven. Tražimo hitno njegovu objavu da javnost vidi da li je u ugovoru za kineske vakcine ispoštovano sve ono što je Vlada FBiH uputila kao zamjerku na ugovor s Ruskim investicionim fondom, a tiče se rokova i dinamike isporuke. Iskustvo pokazuje da se premijeru Novaliću apsolutno ne može vjerovati na riječ. Ugovor mora biti dostupan građanima jer premijer trguje njihovim novcem a ne vlastitim. Također, ruska vakcina košta deset dolara po dozi, a njen uvoznik posao će obaviti bez marže. Želimo znati ko će biti uvoznik kineske vakcine i koja je njena cijena. I na kraju, s obzirom na činjenicu da je Vlada FBiH kao prigovor na rusku vakcinu imala i navodnu nezainteresiranost građana za nju, tražimo od Vlade da pokaže istraživanje na osnovu kojeg su zaključili da je taj interes veći za kinesku.

S obzirom na to da smo s Ruskim investicionim fondom imali potpisan dosad najpovoljniji ugovor u državi i da su vakcine trebale početi stizati od ovog mjeseca, ugovor s Kinezima može imati smisla samo ako je u svim segmentima povoljniji. U suprotnom, taj ugovor lov je u mutnom kao i sve što se odnosi na upravljanje Vlade FBiH pandemijskom krizom. Novalić samo objavljivanjem ugovora može pokazati da građane i građanke FBiH ne smatra pokusnim kunićima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje