Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naša stranka: Hapšenja po nalogu Erdogana dovode u pitanje suverenitet BiH

Ne žele da bh. policijski pravosudni sistem bude produžena ruka režima koji vlada u Turskoj.

Povodom hapšenja turskog državljanina Fatiha Keskina, direktora Una-Sana koledža u Bihaću, reagirala je Naša stranka. Hapšenje ocjenjuju kao političko.

– Nemamo razloga za sumnju da je Fatih Keskin uhapšen iz političkih razloga, tačnije po privatnom nalogu lično predsjednika TurskeErdogana. Po istom principu po kojem je 21.000 prosvjetnih radnika u Turskoj suspendirana, a veliki dio njih i uhapšen bez ikakvog suđenja, Erdoganov režim želi da djeluje i kod nas – poručili su iz Naše stranke.

Dodali su da policija hapsi na osnovu “verbalnog naloga predsjednika Erdogana”.

– Na osnovu verbalnog naloga predsjednika Erdogana članovima Predsjedništva BiH naša policija hapsi i izručuje prosvjetne radnike koji imaju uredne boravišne dokumente za život i rad u BiH, protiv kojih se ni u BiH ni u Turskoj nije vodio niti vodi bilo kakav sudski postupak, nisu tražene niti izdate Interpolove potjernice, niti su UN kao ni bilo koja druga međunarodna institucija pristala da FETO označe kao terorističku organizaciju – ističu iz Naše stranke.

Ne žele da bh. policijski pravosudni sistem bude produžena ruka Erdoganovog režima.

– Hapšenje profesora Keskina je posljednji u nizu postupaka koji pokazuju inferiornu poziciju države BiH prema Erdoganu, a ne borba protiv terorizma, i baca mrlju na sve građane BiH. Ne želimo da naš policijski i pravosudni sistem budu tek produžena ruka Erdoanovog režima. Pozivamo organe države BiH da se u ovom i sličnim slučajevima počnu ponašati u skladu s Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama i ugovorima čiji je BiH potpisnik i da cjelokupnoj bh. javnosti predoče razloge o dosadašnjem postupanju. Ovo je fundamentalno pitanje suvereniteta države BiH i građani imaju pravo znati živimo li mi u demokratskoj državi Bosni i Hercegovini ili smo Turska teritorija po kojoj Erdogan radi ono što želi – stoji u reakciji Naše stranke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje