Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Napadač na PS Zvornik bio povezan sa sirijskim borcima

Preuzmite sliku

Napadač na policijsku stanicu u Zvorniku povezan je sa sirijskim borcima, potvrđeno je Federalnoj televiziji iz više agencija.

Naime, Nerdin Ibrić posljednja tri mjeseca intenzivno se družio sa Avdulahom Hasanovićem, koji je jutros uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH.

Hasanović je, inače, ranije hapšen u policijskoj akciji DAMASK, zbog sumnje da je bio pripadnik ISIL-a. Hasanović je do prošle godine bio u Siriji. Povodom terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku, koji se desio jučer, formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i MUP-a Republike Srpske.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području općine Zvornik, te su pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Lukač: Uhapšena osoba koja je bila u kontaktu s napadačem na policiju u Zvorniku

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je danas u Zvorniku da je privedena jedna osoba s kojom je bio u kontaktu napadač na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić.

Lukač je izjavio novinarima da je riječ o osobi koja je već ranije policijski „obrađivana“ i po pitanju odlaska na ratište u Siriju.

Neki tragovi vode prema vehabijskim pokretima na drugim lokacijama. Mi intenzivno radimo na terenu sa SIPA-om i drugim agencijama na ovom slučaju“, rekao je Lukač i istakao da je stanje bezbjednosti i dalje na najvećem nivou te potvrdio da nema uznemirenja građana Zvornika, niti negdje drugo u RS.

Ministar unutrašnjih poslova je danas u Zvorniku posjetio policajce povrijeđene u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku Stevu Milovanovića i Željka Gajića, čije je zdravstveno stanje stabilno.

U sinoćnjem napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić iz sela Sapna, ubijen je policajac Dragan Đurić. Napadač je ubijen u pucnjavi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje