Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nana Fata Orlović: Nakon dvadeset godina moja avlija je oslobođena, iscrpljena sam

Preuzmite sliku

Advokat porodice Fate Orlović, Rusmir Karkin poručio je nakon rušenja nelegalno izgrađene pravoslavne crkve koja je bila smještena u dvorištu nane Fate da je pravda ipak dostižna, javlja Anadolu Agency (AA).

 • “Pravda je dostižna i dokaz je rušenje objekta pravoslavne crkve iza nas. Postoji mogućnost da građani Bosne i Hercegovine doista povjeruju u pravnu sigurnost koju treba država da im garantuje”, rekao je Karkin i dodao kako se kao građanin BiH iskreno nada da će se stvari u državi u potpunosti posložiti.

  Podsjetio je na inače loše zdravstveno stanje nane Fate Orlović i jutrošnje uzbuđenje na početku rušenja objekta.

  “Nevjerovatna količina uzbuđenja, adrenalina, ovo je doista stresan događaj, iako je to u pozitivnom smislu, ipak je stres. Nana Fata je inače lošeg zdravstvenog stanja tako da i ovaj stres koji danas doživljava, samim aktom rušenja odnosno ovolikim brojem zainteresiranih kako medija tako i građana iz okolice, ali i šire, koji dolaze, prije svega, da je poselame, da joj pruže podršku i da nazoče ovom, tako da kažem, historijskom činu. Smatram da se na ovaj način dokazuje da doista postoji pravna država i da možemo vjerovati u institucije Bosne i Hercegovine”, rekao je Karkin.

  Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, traje dvije decenije.

  Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasoburgu 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

  Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

  Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

  Naime, imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

  Nana Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članove porodice.

  U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela – napadi, prijetnje, optužnice.

 • Konjević Polje, BiH – 05. juni 2021: Nana Fata Orlović, iz čije se avlije danas izmješta ilegalno izgrađena crkva, izjavila je kako je iscrpljena od višedecenijske borbe ( Zlatan Kapic – Anadolu Agency )

  U prvoj izjavi za medije nakon uklanjanja crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je izjavila je kako je iscrpljena od višedecenijske borbe.

  “Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpio niko, pa ne mogu ni ja”, kazala je nana Fata Orlović, koja je narušenog zdravlja.

  Nana Fata je zahvalila i novinarima na podršci. Dodala je da je vrijeme da konačno sjedne rahat u svoju avliju.

  “Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima”, kazala je nana Fata Orlović i dodala:

  “Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje