Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nana Emina iz Srebrenice ispostila više od 70 ramazana: Nije teško kada imaš volju

Preuzmite sliku

Emina Merdžić, čije je djevojačko prezime Smajlović, ima 78 godina, mjesec ramazan posti od sedme godine. Rođena je u srebreničkom selu Tokoljaci, odakle se udala u Glogovu, gdje je rodila četvero djece, a danas živi nedaleko od Srebrenice, u naselju Gostilj.

“Od sedme svoje godine se prije moralo postiti. Sjećam se dobro trešnje, u snu se nesnile. Ja se smjela da penjem na trešnju, kažu mi, idi naberi trešanja za iftara”, govori Emina i dodaje da se nakon Drugog svjetskog rata teško živjelo, da nije bilo hrane kao danas.

“Poslije onog rata to je bilo. Ja se sjećam dobro, zelje se bralo i sjecalo se da se ukuha od kuruze hljeb. Sjećam se toga. Sad je milina i postiti, ima svega”, kaže Emina.

 • U razgovoru, Emina se prisjetila iftara koje je njena majka pripremala.

  “Onda, oni đevrek smo mi to zvali, pod sačom mama ukuha i ispeče. Ja se sjećam prije, uoči ponedjeljka i petka se kuha pita i (p)šenični hljeb. Sad je to prevazišlo mjere, ja se bojim dragog Allaha”, priča Emina.

 • Kaže da joj, uprkos godinama, nije teško postiti:

  “Nije teško postiti, ništa nije teško kada imaš volju.”

  Nana Emina voli da čita knjige i novine. Ramazanske dane provodi učeći Kur'an.

  “Nešta čitam, učim. Imam knjiga. Ja volim knjige. Kupovala sam knjige gdje god sam išla. Novine čitam, jer sam od djetinjstva čitala novine”, priča Emina.

 • Sada ne radi mnogo fizičke poslove, ali voli da uređuje avliju i uzgaja cvijeće. Mladima poručuje da se bore u životu te da je post zdrav.

  “Može se postiti, naročito sad. Imaš da pojedeš, popiješ, da odmoriš kad hoćeš, ali slabo, neće omladina”, kaže Emina.

  U genocidu u Srebrenici ubijen joj je suprug i sin Azmir, koji je imao 31 godinu kada je ubijen. Iako je prošlo gotovo 25 godina od genocida, Azmir nikada nije pronađen, a Emina se nada da će ga pronaći i ukopati u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

 • “To me najgore pogađa. Čini mi se, kada bi našla nokat njegov, ja bih njega ukopala. K'o što žene kažu imaju tamo, pa što ne ukopaju. Muža su mi našli odmah u Glogovoj, u grobnici, bilo njih dvjesto i nešta. A, sina mi nikad niko nije vidio, ni kroz šumu kad su išli”, govori tužno Emina.

  Emina Merdžić je sestra novinara Kjašifa Smajlovića koji je 1992. godine ubijen u Zvorniku. Prva je novinarska žrtva rata u Bosni i Hercegovini. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje