Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nalog poslanicima: DF zamrznuo rad u većini Tuzlanskog kantona

Preuzmite sliku

Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona od jučer ne učestvuje u radu skupštinske većine i Skupštine TK-a sve dok se ne utvrde strategije, politike i druga pitanja od ključnog interesa za građane i funkcionisanje kantonalnih institucija vlasti. Ovo je navedeno u instrukciji koju je predsjednik KO DF-a Zlatan Begić dostavio poslanicima u kantonalnoj Skupštini.

– Nalaže se poslanicima u Skupštini TK-a da, počevši od dana donošenja ove instrukcije, ne uzimaju učešće u radu i odlučivanju skupštinske većine unutar skupštinskih procedura, te u radu Skupštine TK-a, sve do postizanja sporazuma o svim pitanjima od važnosti za funkcionisanje aktuelne skupštinske većine, stoji u dokumentu koji je poslanicima Sandri Imširović, Mahiru Mešaliću i Borisu Krešiću dostavio njihov kantonalni šef.

Do Begića nismo uspjeli doći, ali smo od nekoliko izvora unutar DF-a nezvanično saznali da se na ovaj način ne želi izaći iz vlasti, nego privoljeti koalicioni partner SDA da se uozbilji.

– Zbog raskola unutar SDA nema se s kim razgovarati o bitnim stvarima koje se tiču svih koalicionih partnera. Mi smo željeli napraviti nekoliko stvari otkako smo ušli u vlast, a to je prvenstveno riješiti se recidiva u ministarstvima, ali to se uzima olako, kazao je izvor čiji je identitet poznat redakciji Oslobođenja.

Također, iz DF-a poručuju da je i dalje na snazi stranačko zapošljavanje, pogotovo u ministarstvima, kao i zapostavljanje ostalih koalicionih partnera od SDA.

U SDA su, kako saznajemo od izvora bliskog kantonalnom vodstvu, iznenađeni ovakvim potezom DF-a, pogotovo nakon što je posljednji sastanak održan u ponedjeljak prošao “u dobrom raspoloženju”.

– Mislim da na ovaj način DF želi da da važnost nekim pitanjima koja žele da riješe u toj stranci, ali je vlast u TK-u i dalje stabilna i Vlada će nastaviti raditi u ovom kapacitetu, kazao je izvor Oslobođenja.

Da li se radi o političkom pritisku i boljem pozicioniranju DF-a kako u TK-u tako i u FBiH, s obzirom na to da imaju dovoljan broj poslanika da preokrenu većinu u Kantonu, ili SDA ponovo, kao i u prošlom mandatu, samo koristi koalicione partnere za održavanje brojčane nadmoći u Skupštini, znat će se već danas na sastanku Kolegija ovog zakonodavnog tijela.

Podsjećamo, SDA i DF su formirali vlast i 2014. godine, ali SDA nije bila spremna promijeniti stvari na kojima je Fronta insistirala. Vlast je pala, a SDA je našla nove koalicione partnere.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,