Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon trovanja u SRC Ajdinovići: Još dvoje u bolnici, 3 tinejdžera završila u Hitnoj

Preuzmite sliku

Zdravstvena slika 11 mladih sportista, koji su prije dva dana hitno prebačeni na Infektivnu kliniku sarajevskog Kliničkog centra zbog simptoma trovanja hranom tokom boravka u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova, i dalje je nepromijenjeno, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Riječ je o djeci uzrasta 14 i više godina koji su u ovom sportsko-rekreativnom centru kod Olova boravili na rukometnom kampu.

Oni su se žali na bolove u stomaku, povraćanje i dijareju.

“Pretrage još traju, a danas će se znati uzrok trovanja”, kazala nam je jedna od majki mališana koji se žalio na bolove u stomaku.

Jučer su se u popodnevnim satima u Hitnu pomoć u Sarajevu javila još tri dječaka sa sličnim simptomima, dok su dva tinejdžera primljena jučer u Bolnicu u Istočnom Sarajevu.

Osim 11 djece koja su smještena na Infektivnoj klinici KCUS-a, od kojih je dvoje u teškom stanju, još 15 mladih sportista je tvrdilo da ima stomačnih problema.

Prema našim saznanjima, uzrok zdravstvenih problema mogu biti hrana ili voda, koju su sportisti konzumirali u ovom sportsko-rekreativnom centru.

Konačnu ocjenu će dati Kantonalna inspekcija iz Zeničko-dobojskog kantona,a danas bi se trebali objaviti rezultati pretrage.

Jutros smo kontaktirali i Sportsko-rekreativnog centra Ajdinović, a Amer Čulo nam je kratko kazao:

“Naš SRC se neće oglašavati dok ne dobijemo rezultate pretrage”

Podsjetimo, on je jučer kazao da je u ovom centru sporne večeri bilo 300 osoba na noćenju.

“Od njih 300, 11 djece prijavilo je povraćanje. Prvo su smješteni u Domu zdravlja u Olovu, pa su poslani u KCUS”, kazao je Čulo.

On je dodao da je preuranjeno govoriti o trovanju salmonelom.

“S obzirom na to da je riječ o mladim sportistima, djeca su pila hladnu Cedevitu i druge sokove. Na meniju su bili i ćevapi, a moguće je i da je u pitanju sunčanica”, dodao je Čulo.

Vezano | U SRC Ajdinovići hranom se otrovalo 20 djece? Sumnja se na salmonelu | Oglasili se iz KCUS-a nakon trovanja djece u SRC Ajdinovići 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,