Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nakon povećanja cijena taksi: Dogovoreno sedam hitnih mjera protiv Hrvatske

Preuzmite sliku

Ministri iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije dogovorili su naredne poteze zbog odluke Hrvatske o povećanju taksi na uvoz robe iz trećih zemalja.

Hrvatska je prekršila osnovna pravila i principe Svjetske trgovinkse organizacije, koja su sa EU pojedninčno zaključile ove četiri zemlje regiona, navodi se nakon sastanka ministara. Kako su istakli ministri nakon hitno održanog sastanka u Sarajevu, na ovakav način direktno su ugroženi intersi proizvođača iz zemalja regiona. Zbog toga su ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine donijeli sljedeće zaključke:

1. Poziva sa Hrvatska da hitno ukine diskriminatorne odluke o taksama, kojim se uvodi različit tretman za proizvde koje se uvoze iz trećih zemlja

2. Cijena inspekcijskih konrola treba da odgovara stvarnim cijenama i treba da bude usklađena sa prosječnom cijenom u zemljama i EU.

3. Traži se hitan sastanak sa vladom Hrvatske jer bi svako odlaganje izazvalo nesagledive posljedice jer je u toku izvoz sezonakog voća i povrća

4. Poziva se EK da se uključi u rješavanje ovog problema

5. CG i Makedonija kao članice STO pokrenuće analize pred tom organizacijom

6. Do rješenja ovog problema, svaka od zemalja će preduzeti konkretne mjere koje smatra adekvatnim

7. Traži se uklanjanje barijera koje ograničavaju protok ljudi i robe Crna Gora vjeruje da Hrvatska ima potrebu da zaštiti svoje potrošače, a li da kao članica STO imaju problem sa visinama nadoknade, jer je neravnomjerna i krši odredbe i propise STO i na taj način se štite proizvodi i proizvođači sa teritorije Hrvatske.

“Vjerujemo da neće biti neophodne uvođenje mjera i da će Hrvatska povući odredbe ovog pravilnika, uzimajući u obzir da je sezona uvoženja voća i povrća“, navodi crnogorska ministarka. Ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić je nakon sastanka istakao da su ove mjere protekcionističke i populističke i da apsolutno ne mogu imati opravdanje. “Poslednje tri nedelje mi smo imali tri potpuno različita objašnjenja preduzetih mera. Prve nedelje da nisu ništa novo već usklađivanje sa cenama u EU. Da to nije tačno mi smo izašli sa jasnim podacima“, istakao je Ljajić, navodeći primer Njemačke u kojoj su najskuplje takse a koje iznose 22 evra. “Ovde ne samo da se radi o drastičnom povećanju na 270 evra, ne po kamionu već po vrsti voća. Kamioni se vraćaju, jer ako imate 3 vrste voća u kamionu plaćate x3, ne postoji proizvođač koji može biti konkurentan“, dodao je on. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,