Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon poraza u Banjaluci: SNSD raskinuo koaliciju sa SPS-om na svim nivoima

Preuzmite sliku

Izvršni komitet SNSD-a donio je danas odluku da raskine koalicionu saradnju na svim nivoima sa Socijalističkom partijom Srpske.

Saopšteno je to nakon sjednice Izvršnog komiteta u Banjaluci.

Podsjećamo, SPS danas u Banjaluci nije potpisao koalicioni sporazum za formiranje skupštinske većine u gradu.

Izvršni komitet SNSD-a takođe je konstatovao da su izbori održani u nedjelju u uslovima teških okolnosti zbog pandemije virusa korona, te pozdravio demokratsko opredjeljenje građana Srpske.

“Izvršni komitet SNSD smatra da rezultati izbora i glasovi koje je ostvario SNSD u najvećem broju lokalnih zajednica obavezuju da se nastavi djelovanje i politika ekonomske stabilnosti, održavanja zaposlenosti i realizacijom razvojnih projekata u cijeloj Republici. Izvršni komitet SNSD smatra velikim uspjehom činjenicu da smo ostvarili pobjedu u 42 lokalne zajednice za pozicije gradonačelnika i načelnika, od ukupno 63 grada i opštine u Republici Srpskoj i konstatuje da je u odnosu na dosadšnjih 40 gradova i opština ostvarena pobjeda u dvije lokalne zajednice više. Izvršni komitet SNSD je razočaran rezultatima za izbor gradonačelnika Banjeluke i žali za rezultatom za gradonačelnika  Bijeljine”, navodi se u saopštenju.

Međutim, izraženo je zadovoljstvo pobjedama u gradovima Prijedor, Doboj, Gradiška, Zvornik, Istočno Sarajevo i Trebinje.

“Izvršni komitet SNSD pozdravlja povećanje broja opština u FBiH u kojim je pobijedio SNSD, a to su Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč. Izvršni komitet SNSD konstatuje da rezultati izbora za odbornike u Skupštini Grada u Banjoj Luci i Bijeljini omogućavaju formiranje skupštinskih većina na čelu sa SNSD-om, koje će u skladu sa opredijeljenjem i podrškom birača koju smo dobili voditi odgovornu politiku u interesu svih građana”, dodaje se u saopštenju.

Izvršni komitet SNSD pozdravio je i formiranje skupštinskih većina u Banjauci i Bijeljini.

Iz ove stranke su odbacili su kao neistinite tendecije izvještavanja pojedinih medija da izborni rezultat SNSD-a prikažu kao loš, “s obzirom na to da je SNSD osvojio veći broj načelničkih i gradonačelničkih mjesta u odnosu na prošle lokalne izbore, kao i ubjedljivo najveći broj odborničkih mjesta širom Srpske”.

“Izvršni komitet SNSD konstatuje da izbori u Republici Srpskoj nemaju nikakvu poveznicu sa izborima u regiji. Izvršni komitet SNSD konstatuje da je izbor gradonačelnika u Banjoj Luci i Bijeljini pokazao da nije postojala potpuna opredijeljenost svih stranaka u okviru koalicije koju predvodi SNSD da se podrže i kandidati za gradonačelnika. Izvršni komitet SNSD smatra potrebnim da u svim lokalnim zajednicama SNSD ponudi koalicionim partnerima, gdje god je to moguće, formiranje skupštinskih većina uz učešće svake stranke pojedinačno u vlasti, shodno broju odborničkih mandata”, naveli su iz ove stranke. (Nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje