Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nakon pet godina radova privodi se kraju obnova Aladža džamije

Preuzmite sliku

Projekat obnove jedne od najstarijih džamija u BiH, Aladže u Foči, uskoro će biti završen, a svečano otvorenje se očekuje na proljeće naredne godine.

Aladžu je prije 469 godina izgradio Hasan Nezir, učenik legendarnog turskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je porušena u proteklom ratu, a nakon pet godina radova privodi se kraju njena obnova.

Šef Direkcije za vakufe Republike Turske Adnan Ertem je rekao da bi Aladža džamija mogla biti završena u aprilu ili maju 2019. godine.

On je dodao da se u cijeli projekta uključila Direkcija za vakufe Republike Turske kada je grupa Bosanaca pronašla uklonjeno kamenje i kontaktirala turske vlasti za pomoć, prenose turski mediji, javlja portal Fokus.ba.

Tim stručnjaka analizirao je historijske dijelove Aladže i otvorio kamenolom u blizini džamije, čije kamenjene je nekada korišteno u izgradnji. Nakon što je kamenolom iscrpljen, ovaj tim je pronašao sličan kamenolom u Mostaru, odakle je kamen dopremljen u Foču.

Kada džamija bude obnovljena, Direkcija za vakufe Republike Turske će je predati Islamskoj zajednici BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: