Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon opsežne istrage podignuta optužnica u predmetu Pandora 2

Preuzmite sliku

Optuženi se terete za financijske zlouporabe u iznosu od 1,7 miliona KM, dok je budžet BiH oštećen za višemilionske iznose.

Nakon opsežne istrage, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Čaušević Kemala, rođenog 1966. godine u Sarajevu

2. Sadiković Anesa, rođenog 1976. godine u Prijepolju

3. Karić Sedineta, zv.“Sido“, rođenog 1969. godine u Srebreniku

Optuženi se terete da su, optuženi Čaušević kao direktor UIO BiH, tijekom 2007. godine, stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, optuženima Sadiković Anesom i Karić Sedinetom, koji su vlasnici više pravnih osoba-poduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za njihova poduzeća, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netočni podaci, tražeći da mu Sadiković i Karić, kao protuuslugu daju iznos od 1000 KM po uvezenom kamionu, što su navedeni pristali i novac mu donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banja Luci.

Na taj način, nanesena je višemilijunska šteta budžetu i svim građanima BiH, jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a optuženi Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 milijuna KM i to Sadiković Anes, oko 1,2 milijuna a od Karić Sedinet od oko pola milijuna KM.

Optuženi Čaušević Kemal tereti se da je novac pribavljen činjenjem kaznenih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 milijuna KM. Navedene nekretnine su blokirane na zahtjev tužiteljstva i prema Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem kaznenih djela.

Također, optuženi Čaušević Kemal, dodatno se tereti da je zlouporabio službeni položaj i poduzećima koja su sudjelovala u proceduri javne nabavke za usluge tiskanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru, za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200 000 KM, zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

Optuženi se terete:

-Čaušević Kemal, za kaznena djela zlouporabe službenog položaja (čl.220), pranja novca (čl.209.) i primanje dara i drugih oblika koristi (čl.217) iz Kaznenog zakona BiH

-Sadiković Anes, za kaznena djela davanja dara i drugih oblika koristi (čl.218) Kaznenog zakona BiH

-Karić Sedinet, za kaznena djela davanja dara i drugih oblika koristi (čl.218) Kaznenog zakona BiH

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala.

Također, Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu prema više osumnjičenih osoba, među kojima i dužnosnika UIO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta Pandora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje