Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nakon komemoracije i dženaze Memorijalni centar u Potočarima ostao pust (FOTO)

Preuzmite sliku

Nakon što je danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obavljena dženaza za još 136 žrtava, broj ukopanih u ovom kompleksu povećao se na 6.377, s tim da 75 osoba nisu bile žrtve genocida već su njihove porodice željele da budu pokopane pored svojih očeva, braće, djedova ili nekih drugih članova porodica, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodice, prijatelji, komšije, rođaci ukopali su svoje najmilije i vratili se svojim kućama u nadi da će počinioci zločina nad Podrinjcima jednoga dana biti kažnjeni. Memorijalni centra već oko 17 sati napustilo je svih 50.000 posjetilaca koji su danas prisustvovali 20. godišnjici genocida nad Bošnjacima „zaštićene zone UN-a“ počinjenog u julu 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra ostalo je 6.241 bijelih nišana i 136 zelenih koji su, nakon 20 godina, danas pronašli svoj smiraj.

Današnjoj komemoraciji u Potočarima prisustvovali su brojne delegacije i zvanice među kojima je bio i bivši predsjednik SAD-a Bil Clinton. Međutim 20. godišnjicu genocida u Srebrenici obilježit će i jedan nemili događaj, a to je fizički napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje