Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nakon incidenta: Iz minskog polja kod Gračanice izvađeni ostaci eksplodirane mine (FOTO)

Preuzmite sliku

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koji su bili uključeni u ovu akciju, odmah su po prijavi incidenta izašli na teren. Kako je bilo potrebno osigurati provođenje istražnih radnji, u skladu sa odobrenjem kantonalnog tužioca, izvršeno je deminiranje pristupnog puta do ostataka eksplodirane mine, tačnije dna koje je ostalo nakon njenog aktiviranja i koji su predati policiji.

Na lokaciji Gornji Skipovac-Topalovići u Općini Gračanica jučer je došlo do minskog incidenta kada je stado ovaca ušlo tri kilometra u obilježeno minsko polje i aktiviralo minu PROM (protivpješadijska rasprskavajuća odskočna mina). Tom prilikom stradalo je oko 40 ovaca.

Odmah nakon prijave incidenta deminerski timovi FUCZ-a su izašli na teren, zatim službenici PU Gračanica, uposlenici općinske Službe civilne zaštite Gračanica, predstavnici BH MAC-a, a zbog udaljenosti do najbliže bolnice na lokaciju je stiglo osoblje hitne pomoći Gračanica sa ambulantnim kolima.

Kako je bilo potrebno osigurati provođenje istražnih radnji, u skladu sa odobrenjem kantonalnog tužioca, demineri FUCZ izvršili su deminiranje pristupnog puta do ostataka eksplodirane mine, odnosno dna koje je ostalo nakon njenog aktiviranja i koji su predati policiji.

Ovo područje se nalazi na nekadašnjim linijama razdvajanja pa je zbog toga kontaminirano minama.

FUCZ još jednom apeluje na građane da ne ulaze u obilježena minska polja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,