Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nakon dvije godine borbe protiv COVID-19: Dodijeljena počasna zvanja primarijus za 84 ljekara u FBiH

Preuzmite sliku

U okviru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u Sarajevu je upriličena svečana dodjela počasnih zvanja primarijus zdravstvenim radnicima Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Počasna zvanja dobila su 84 ljekara koja su bila dio zdravstvenog sistema koji se u protekle dvije godine borio protiv koronavirusa.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je da je danas upriličena posebna svečanost, kao i svake godine povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava 7. aprila.

 • “Federalno ministarstvo zdravstva dodjeljuje priznanja zvanja primarijus. Radi se o društvenom priznanju i ove godine, nakon dvogodišnje pandemije, to priznanje će primiti ljekari koji su praktično potvrdili svoje stručno, časno i pošteno djelovanje u oblasti zdravstva. Za njih je ovo, ne samo nagrada, nego i obaveza za budućnost, da nastave sa svojim radom i promovisanjem svoje zdravstvene struke”, izjavio je Čerkez.

  Smatra da je današnji događaj još jedna potvrda uspjeha zdravstvenog sektora u proteklom periodu, kada se govori o borbi protiv koronavirusa.

  “Sa jako limitiranim resursima, jako malim brojem ljekara, uspjeli smo da uradimo nešto što nisu mnoge veće zemlje, sa puno jačim zdravstvenim sistemima. Moramo reći da smo jedna od zemalja u regionu koja je među prvim uspjela da ukine mjere i na neki način da se vratim normalnijem životu”, poručio je Čerkez.

  Kako je kazao, u sklopu današnje dodjele osvrnuli su se i na Dan zdravlja.

  Čerkez je rekao da svake godine preko 13 miliona ljudi umire zbog posljedica ekoloških faktora.

  “To je jako veliki broj ljudi. Čak više od milion smrtnih neželjenih smrtnih ishoda je uzrokovano ekološkim faktorima. Moramo spomenuti i klimatske promjene koje imamo. Jako je važno da više mislimo o tim stvarima, da zdravlje gledamo u njegovoj potpunoj definiciji, a to je da je zdravlje puno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje”, istakao je Čerkez.

  Među današnjim dobitnicima bila je Svjetlana Grgić, voditelj COVID bolnice Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, specijalista infektolog.

 • “Čast mi je i zadovoljstvo danas primiti ovu nagradu. Sretna sam da dvije godine nakon našeg teškog rada u struci, ipak vidimo svjetlo na kraju tunela. Imali smo puno posla, radili smo i dali sve od sebe da spasimo bolesne ljude”, poručila je Grgić.

  Smatra da svako od nas može uraditi puno više kada je u pitanju zdravlje.

  Počasno prizanje je dobio i Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 • “Ovo znači puno. Ovo je vrhunac dosadašnjeg stručnog rada. Protekle dvije godine sigurno su dvije najteže godine u ovom mileniju za zdravstvo ne BiH, nego i u cijelom svijetu. Koliko smo se dobro nosili ili nismo, to će možda historija pokazati. Mi smo zaista dali sve od sebe. Vidjeli ste da puno jači zdravstveni sistemi nisu mogli odgovoriti na pravi način ovoj pandemiji”, izjavio je Baljić.

  Kazao je da je protekle dvije godine fokus bio na pandemiji.

  “Mnoge druge bolesti koje su tu, koje su tinjale i nisu nestale pojavom COVID-19, sada nažalost izlaze na vidjelo. Imamo jako veliki broj hroničnih pacijenata koji nisu imali adekvatan tretman. Imamo veliki broj pacijenata sa novootkrivenim bolestima”, dodao je Baljić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje