Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najtalentovaniji mladi muzičari iz BiH održali koncert u Zemaljskom muzeju

Preuzmite sliku

Najtalentovaniji mladi muzičari osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz svih dijelova Bosne i Hercegovine – orkestar polaznika Muzičkog kampa za mlade virtuoze, sinoć su u Zemaljskom muzeju BiH održali koncert.

 • Solisti na violini: Sara Brkić, Luka Petrović, Aida Rešidbegović i Lamija Šišić, uz pratnju mladih talentovanih kolega muzičara – Andreasa Ćurića, Anje Novaković, Anje Udovičić, Nađe Petrović, Nadine Bečić, Klaudije Bošnjak, Marijete Šarac, Kristine Babić, Tare Janković, Filipa Radića, Eme Zupčević, Nerine Pajić, Une Šušnice, Naide Huseinbegović, Eve Čalije…, a pod dirigentskom palicom Fuada Šetića, izveli su djela kompozitora – Antonija Vivaldija, Alda Kumara i Eugena Suchona.

 • Ovi mladi muzičari od 10. do 19. decembra u Sarajevu prolaze orkestarsku majstorsku radionicu u okviru umjetničko-obrazovnog projekta koji su još u protekloj godini započeli profesorica violine dr. Yeon Ju Jeong i dirigent i asistent na Muzičkoj akademiji mr. Fuad Šetić, u saradnji sa Centrom za muzičku edukaciju MAS UNSA, na čelu sa dr. Nermom Hodžić-Mulabegović, s ciljem razvoja muzičkog izvođaštva mladih u Bosni i Hercegovini.

 • Projekat je iniciralo Udruženje istraživanje umjetnosti “Artes” u suradnji sa Centrom za muzičku edukaciju Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije i Odjela za umjetnost, umjetničko-istraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu.

  Nakon Zemaljskog muzeja, mladi muzički talenti će sutra,18. decembra, u Katedrali “Srca Isusova”, s početkom u 19.30 sati, izvesti još jedan koncert.

 • “Osim iznimno važnog umjetničkog aspekta, ovaj projekat ima istovremeno važan socijalni element koji se ogleda upravo u povezivanju mladih ljudi iz cijele BiH, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti, religije ili socijalnog statusa”, kazao je o projektu Roman Hloben, ambasador Slovačke Republike u BiH, koji je podržao njegovu realizaciju.

 • Projekat je podržala i ambasada Republike Slovenije u BiH, a ambasador Damijan Sedar kazao je da je “kultura u BiH polje u kojem je kreativnost ostala uvjerljiva snaga u kojoj do sada nije primijećena cenzura ili političko uplitanje”.

  “Ovo je veliko bogatstvo i garancija za budućnost”, podcrtao je Sedar.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,