Utorak, 23. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najotrovnije voće i povrće koje svaki dan jedemo: Kako se zaštiti od bolesti?

Da bi se smanjio rizik od raznih bolesti, preporuka je da se izbjegava kupovina ovog voća i povrća, osim ako nije organsko ili proizvedeno u vašoj bašti.

To su: jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, špinat, paradajz, cherry paradajz, krastavac i paprika babura.

Testiranje pojedinih jagoda je pokazalo da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pesticida, dok su grožđe i paprike prskane sa 15 vrsta pesticida.

Ukoliko niste sretnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, šta napraviti?

Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida, pa pojedinci koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari. Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo s vodom, to i dalje nije dovoljno da se uklone ostaci pesticida.

U ispitivanjima s uklanjanjem pesticidnog ostatka je dokazano da se raznim metodama može ukloniti ostatak pesticida za – 75%. Naravno nije se moguće riješiti svih 100% jer pesticidi ulaze duboko unutra, no i ovih 75% je odlično. (Hayat.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,