Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najljepša ljubavna priča snimljena u Živinicama

Preuzmite sliku

Svojom “blagom naravi” i odabirom ljudskih naselja kao svog životnog prostora, bijela roda (Ciconia alba) brzo postane vrlo popularna i draga ljudima.

Perje ove ptice je bijelo, osim crnih rubova krila. Noge su tanke i duge, a kljun dugačak i šiljast. To su velike ptice, visoke i jedan metar. To se posebno lijepo vidi kad polete, dok elegantno klize zrakom širom raširenih krila.

 • Za rode je karakteristično da se ne boje čovjeka pa im se može dosta približiti – tada je moguće vidjeti njihove velike i lijepe oči. Uz malo mašte, čini se čak da imaju našminkane trepavice, a kada na sve ovo dodate i malo ljubavi te prinove onda imate čarobnu ljubavnu priču kojoj nije ravna niti jedna druga.

  Upravo jedna takva priča je dokumentovana nedavno u Živinicama:

  “Video i fotografije su nastale sasvim slučajno posljednje subote u maju mjesecu ove godine. Snimajući jednu jako lijepu i nama posebno dragu svadbu između Amre i Aldina, veliku pažnju su privukli neobični gosti koji su promatrali dešavanje. Mužjak i ženka sa svojim velikim krilima su mamili poglede prolaznika, a tek kada smo odlučili sa distance snimiti njihov dom posebno smo se oduševili.” za Tuzlanski.ba navode autori videa iz Dario Matić Weddings Photographer.

  Rode su selice

  U proljeće dolaze u naše krajeve na gniježđenje, a na početku jeseni odlaze na zimovanje na jug. Ptice iz naših krajeva lete istočnim putem napuštajući Evropu preko Turske. Odande idu u Izrael te dalje preko Bliskog istoga prate rijeku Nil. Neke tu ostaju, a druge idu još i dalje na jug, sve do samog juga Afrike. Tako prevaljuju i do 10.000 kilometara za približno tri sedmice. U proljeće se mužjak obično vraća prvi i traži svoje staro gnijezdo. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,