Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najezda miševa i pacova, zmije stigle do centra Sarajeva

Preuzmite sliku

Najezda glodara zabilježena je posljednjih mjeseci u Kantonu Sarajevo, a učestale su i prijave o zmijama u urbanim sredinama, pa i u centru grada.

Iz preduzeća “Sanitacija” su naveli da je pojava zmija u urbanim sredinama posljedica povećanog broja glodara, pošto se zmije hrane njima.

“Tamo gdje ima glodara, sigurno ima i zmija”, navode iz “Sanitacije” i dodaju da je rješenje problema u temeljnoj deratizaciji, posebno napuštenih i ruševnih objekata, čime bi bio smanjen broj glodara, a nakon toga i deviperaciji.

Građani su prijavljivali da su zmije viđane u rubnim dijelovima Sarajeva, ali potom i u centru, posebno oko korita rijeke Miljacke.

Iz “Sanitacije” navode da se na prostoru oko Sarajeva primjećuju razne vrste zmija, uglavnom neotrovne, bjelouške, smuk i ribarica, a rjeđe otrovnice poskok i šargan.

Iz ovog preduzeća napominju da glodari pričinjavaju materijalnu štetu u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi, te da su prenosioci bjesnila, trihineloze, hemoragične groznice, bruceloze, tuberkoloze, svinjske kuge, salmonele, slinavke i šapa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,