Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nagrađena 73 najbolja studenta u Federaciji BiH (FOTO)

Preuzmite sliku

Svečana dodjela nagrada za 73 najbolja studenta u Federaciji BiH održana je danas u Narodnom Pozorištu Mostar, gdje je priznanja i jednokratne novčane nagrade od po 1.500 maraka studentima s najboljim prosjekom u 2016./17. školskoj godini uručila ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović.

Dilberović je naglasila kako je nagrađivanje najboljih studenata jedna od redovnih aktivnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koje svake godine nagrađuje skromnim novčanim iznosom najbolje studente sa svih javnih visokoškolskih institucija u Federaciji BiH.

Ove godine, kako je naglasila, nagrađeni su najbolji studenti sa 73 fakulteta javnih univerziteta i sveučilišta u Federaciji BiH sa skromnim novčanim nagradama u iznosu od po 1.500 konvertibilnih maraka .

„Ovo je jedan od programa podrške za njihov trud, zalaganje, akademski i naučni angažman i ono što je jako dobro jeste da je učestvovalo dosta njih u studentskoj mobilnosti na različitim simpozijima, konferencijama o razmjeni studenata i nastavnika koje također Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržava svake godine“, kazala je ministrica Dilberović.

Ivan Tomić iz Tomislavgrada, koji je student četvrte godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ove godine je četvrti put nagrađen kao najbolji student s ostvarenim prosjekom 5.0 što je za njega, kako kaže, veliki poticaj za daljnje uspjehe.

 • „Ovo je meni veliki poticaj za nastavak truda, rada i zalaganja na fakultetu, a kasnije ću se boriti da dobijem posao i da nastavim izgrađivati sebe kao osobu“, kazao je višestruko nagrađeni student iz Tomislavgrada.

  On smatra kako se mladi općenito trebaju više uključiti u društvene aktivnosti i više preuzeti sami odgovornost za vlastitu budućnost, ali kako naglašava,  potrebna je i odgovornost države da im to osigura, jer na mladima svijet ostaje.

  Očekivanja od države ima i Jasmina Kavgić, koja je četvrta godina studija na Ekonomskom fakultetu Tuzla i jedina koja je u tuzlanskom kantonu ostvarila prosjek 10.0.

 • Sudjelovanje na svečanosti za najbolje studente u Federaciji BiH, koju je danas u Mostaru organiziralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, za nju je, kako je kazala, od iznimnog značaja, jer ova nagrada je uz priznanje za uloženi rad i trud ujedno i poticaj za nove uspjehe koje planira ostvariti u svojoj domovini.

  „Očekujem da ću naći posao u našoj zemlji, jer planiram upisati master studij u Tuzli i mislim da mogu izraditi uspješnu karijeru i u Bosni i Hercegovini“, kazala je najbolja studentica Tuzlanskog kantona.

  Studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ Mostar i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog sa svakog fakulteta, a novčane nagrade je osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz proračuna Federacije BiH za 2017. godinu. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje