Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naglo pao broj migranata koji traže azil u BiH

Preuzmite sliku

Broj migranata koji u BiH žele azil naglo je pao u ovoj godini, pokazuju podaci nadležnih.

“Služba za poslove sa strancima BiH od početka godine registrovala je 13.683 migranta koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 45 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine”, saopšteno je iz ove službe.

Kako se u saopštenju dodaje, u prošloj godini Služba je registrovala 25.076 migranata koji su iskazali namjeru za azil.

“U oktobru Služba je registrovala 1.207 migranata koji su iskazali namjeru za azil, što je za 34 odsto manje u odnosu na septembar ove godine kada je registrovano 1.837 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u BiH”, rekli su iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Kako su u petak saopštili, kao rezultat kontinuiranog sprovođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u proteklih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla  mjeru protjerivanja za 13 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u BiH. U pitanju su državljani Afganistana, Pakistana i Iraka.

“Ti strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH”, pojasnili su iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Osim toga, u tih sedam dana Služba za poslove sa strancima je iz BiH udaljila 11 stranih državljana, među kojima su četiri državljana Turske, četiri državljana Albanije, dva državljana Afganistana i  jedan državljanin Sirije.

“Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su do udaljenja sa teritorije BiH boravili pod nadzorom u Imigracionom centru. Na osnovu Sporazuma o readmisiji sa Srbijom, državljanin Sirije i državljani Afganistana su vraćeni u Srbiju, dok su državljani Albanije i Turske vraćeni u zemlje porijekla”, naveli su iz Službe, te dodali da u privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.377 migranata.

Podsjetimo, kada je u pitanju koncentracija migranata, najveći pritisak i dalje je prisutan na području USK. Operativna grupa za migrantsku krizu USK donijela je prije nekoliko dana odluku o početku preduzimanja potrebnih aktivnosti u cilju zatvaranja migrantskog kampa “Miral” u Velikoj Kladuši.

Istovremeno je potvrđeno kako se neće dozvoliti ponovno otvaranje centra “Bira”, koji je zatvoren prije nekoliko sedmica, a iz njega migranti deložirani na druge lokacije.

Ministarka zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Nermina Ćemalović istakla je kako je jedan od prioriteta u ovome trenutku izmještanje 69 maloljetnika iz kampa “Borići” u Bihaću u druge centre van Unsko-sanskog kantona.

“Na naše zahtjeve nadležne državne institucije još nisu odgovorile, ali ja se nadam kako će to biti prije početka zimskog perioda”, istakla je Ćemalovićeva. (Nezavisne novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,