Petak, 3. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

532

OPORAVLJENI

20

UMRLI

16
Preuzmite sliku

Načelnik Lukavca Edin Delić: Ne bojim se referenduma

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH uputit će u parlamentarnu proceduru Zakon o dopunama Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH.

Kazao je to na konferenciji za medije u Sarajevu istakao član Predsjedništva SDP BiH Zoran Mikulić i upozorio da se aktualnim Zakonom, naročito kad je riječ o opozivu načelnika, trajno narušava povjerenje između prvog čovjeka općine i Općinskoga vijeća.

Povod za dopunu Zakona svakako je i inicijativa Općinskoga vijeća Lukavac za opoziv tamošnjeg načelnika Edina Delića. Referendum je zakazan za 13. maj.

Načelnik Lukavca istaknuo je da se referenduma ne plaši. Dodao je da je, međutim, Zakon nedorečen.

“Vlade se biraju indirektnom voljom građana, gradonačelnike biraju direktno građani. Onda se odlukom Općinskog vijeća o opozivu načelnika derogira volja građana. Mi u SDP-u mišljenja smo da se treba provjeriti i Općinsko vijeće, ako se provjerava i načelnik”, istakao je Delić, prenosi Dnevni avaz.

On je dodao da se o njegovom opozivu u kuloarima pričalo još od kraja izbora, te da se do tada vladajuća stranka (SDA) nije mirila s gubitkom načelničke pozicije.

“Blokirano je usvajanje budžeta mjesecima, bio sam primoran donijeti odluku. To je bio scenarij, da se blokadom dođe do opoziva”, dodao je Delić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje