Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Načelnici iz USK-a napustili ceremoniju dodjele mandata zbog prisustva Fikreta Abdića (FOTO)

Preuzmite sliku

Načelnici/gradonačelnici sa područja Unsko sanskog kantona (USK) napustili su današnju ceremoniju uručenja uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima/gradonačelnicima općina/gradova izabranim na Lokalnim izborima u BiH 2. oktobra zbog, kako su kazali, prisustva Fikreta Abdića, osuđenog ratnog zločinca i novoizabranog načelnika Velike Kladuše, javlja Anadolu Agency (AA).

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da su danas svi općinski načelnici s područja Unsko-sanskog kantona (USK), a i on, izlaskom iz sale, pokazali stav prema Fikretu Abdiću.

 • Smatramo da on, ne samo ne treba da dobije certifikat, ne treba da bude načelnik, on ne može da sjedi sa nama. Radi se o ratnom zločincu. Ovo je naš stav i siguran sam stav građana koji su nas izabrali. Mi na ovaj način zbog stotina ljudi koji su izginuli zahvaljujući isključivo Fikretu pokazujemo da je ovo i naša volja i da je to volja građana koje mi predstavljamo“, poručio je Fazlić.

  Načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić kazao je da nije bio u BiH u ratu ali će danas biti sa kolegama izvan sale sve dok je u njoj Fikret Abdić.

  Bit ću sa mojim kolegama iz kantona, nas sedam, kako oni tako i ja“, poručio je Hujić.

  Među načelnicima koji su danas napustili ceremoniju je i načelnik Ključa Nedžad Zukanović koji je kazao da na ovaj način šalju poruku “da oni koji su optuženi za ratni zločin, bez obzira o kome se radi, nisu dobar primjer da budu izabrani i predstavljaju jednu lokalnu zajednicu”.

 • Ako želimo pomirenje onda moramo raditi drugačije. Ratne zločince moraju osuditi. Na ovakav način bojim se da se bude strasti pojedinaca ili grupa. Nije ovo dobra poruka“, poručio je Zukanović.

  Kako je kazao, ceremoniju je napustilo sedam načelnika/gradonačelnika iz Krajine i čekaju da Abdić izađe iz sale.

  Šaljemo poruku da ne želimo biti zajedno sa onima koji su počinili ratne zločine“, dodao je Zukanović. Riječ je o svim općinama na području USK-a, kako je podsjetio, osim Velike Kladuše. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje