Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Načelnici i gradonačelnici u BiH nisu ispunili ni trećinu obećanja u proteklom mandatu

Preuzmite sliku

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini se bliže, a predizborni radovi, posebno u godini pred izbore, uzimaju sve više maha.

No, analize pojedinih nevladinih organizacija pokazuju da načelnici i gradonačelnici u ove četiri godine nisu baš mnogo toga uradili. Od 735 predizbornih obećanja, ispunjena je tek trećina. Najviše je urađeno u infrastrukturi, a najmanje u turizmu.

Teočak je specifičan poo apsolutnom broju mandata općinskog načelnika. Taibu Muminoviću su povjerenje građani dali 1994. godine i još pet puta nakon toga. Općina je osnovana 1992. tako da je do danas ovo prvi i jedini načelnik Općine Teočak.

Nije jedino Teočak općina koja ima vječitog načelnika, skoro 27 godina. Još ih je mnogo, poput načelnika Konjica, koji je na toj funkciji od 1997. godine. I načelnici općina Gacko i Bratunac u novembru će, kako se čini, dobiti šesti mandat, a na tim pozicijama su skoro 20 godina.

  • Bivši član Centralne izborne komisije Vehid Šehić kaže da građani nemaju baš puno izbora, nego po principu uzmi ili ostavi, primorani su birati jednog te istog, bez obzira na rezultate.

    “Mi nemamo još uvijek to stabilno biračko tijelo koje je ideološki obojeno i da se drži određene ideologije i da nikad neće glasati protiv svojih, ali neće ni glasati za njih, ako je razočaran rezulatima rada”, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

    A šta je stvarno od onog što je obećano na terenu i urađeno, najbolje znaju građani Bosne i Hercegovine.

    Opširnije pogledajte u prilogu BHRT-a: 

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje