Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Načelnica Runić upozorava: Građani Drvara su u panici i trpe štetu zbog otpada iz Italije

Preuzmite sliku

Načelnica Opštine Drvar Dušica Runić kazala je kako još uvijek čekaju rješenje problema uklanjanja ilegalnog otpada uvezenog iz Italije, a da su do sada imali samo prazna obećanja. Istakla je kako posljedice ilegalno deponovanog otpada u bh. gradovima trpe svi bez obzira na to kojoj političkoj opciji i naciji pripadaju.

Navela je kako već dva mjeseca traje borba Drvarčana i njena kao načelnice da dođu do istine “ko je odgovoran, zašto baš Drvar i zašto nema rješenja”.

“Demokratska borba koju smo započeli mirnim putem protestima početkom jula bila nam je onemogućena zbog zabrane okupljanja, ali smo nastavili administrativnu borbu. U međuvremenu su se pojavili novi problemi, povećan je broj oboljelih od korona virusa. Zdravstveni radnici vode nadljudsku borbu. Voze pacijente oboljele od korona virusa dok u blizini Doma zdravlja isparava 300 tona otpada koji je u vrijeme najveće pandemije uvezen iz Padove, italijanske regije s najviše slučajeva zaraze. Građani su u panici i traže odgovor da li ove dvije pojave imaju vezu”, kazala je Runić.

Istakla je kako i ona traga za odgovorima te je navela aktivnosti koje su poduzeli za uklanjanje otpada.

“Došla sam do saznanja da je kompletna afera pokazala sve administrativne nedostatke i nespremnost države u kojoj živimo da pomogne jedinicama lokalne samouprave da ih zaštiti od pojedinaca koji su zarad ličnih interesa spremni ugroziti zdravlje stanovnika lokalne zajednice”, kazala je Runić.

Kazala je kako se sada sva krivica prebacuje na lokalnu zajednicu iako su propusti načinjeni od samog početka registracijom firme, ali da su i dalje bez odgovora zbog čega je greška napravljena, ko je napravio i zbog čega nije ispravljena. Navela je kako je firma registrovana na adresu opštine, za što je utvrđeno da je greška. S adrese sjedišta firme sva pošta se vratila.

“Pored činjenice da na lokaciji iz dozvole ne postoje mašine za reciklažu, da firma Hrom reciklaža nema nijednog prijavljenog radnika, da su za ovakve vrste prerade obavezni angažovati eksperta tehnologa, da je napravljen propust neizlaska na teren i niz drugih pravnih i materijalnih propusta, obrazloženi su u dopisu koji smo 9.7. uputili na adrese nadležnih ministarstava i inspekcije. Raspravljano je i na Skupštini Kantona 10, nažalost bez rezultata. Na zahtjeve da se otpad ukloni na osnovu rješenja inspekcije nije dobijena skupštinska većina. Kako nisam dobila odgovor, kao načelnik opštine podnijela sam Tužilaštvu Kantona 10 zahtjev za pokretanje istrage po pitanju spornog rješenja. Prema dobijenim usmenim informacijama Tužilaštva i SIPA-e istraga je u toku, a detalji ne mogu biti predstavljeni javnosti. Od FUZIP-a dobili smo kopiju zapisnika i hronološki niz aktivnosti od kojih je najvažniji da se analizom utvrdilo da otpad nije opasan”, kazala je.

Tražili su nezavisno uzorkovanje, ali nisu dobili odgovor jer, kaže načelnica, Vlada Kantona 10 je u tehničkom mandatu 22 mjeseca.

“Otpad je neopasan, tako kaže analiza FUZIP-a, ali da li je opasan po Covid konvenciji ne znamo i vjerovatno nećemo ni saznati. Kao načelnica dobijala sam samo obećanja, a otpad iz Italije i dalje stoji u Drvaru. Uskladišten je u prostorima gdje još nije provedeno kastatarsko pravo vlasništva, bez potpisanih ugovora o zakupu, bez prijavljenih poreznih obaveza, bez dobijenih upotrebnih dozvola. Opština Drvar i njeni građani trpe sve veću štetu iz dana u dan i materijalnu i zdravstvenu“, kazala je Runić.

Kazala je kako joj “nije jasno kako su uručeni svi akti koji su doveli do legalnog istovara ileglano uvezenog smeća, a rješenja za njegovo uklanjanje nisu”. Dodala je kako je iz medija saznala da vlasnici nemaju namjeru da postupe po rješenju koje su preuzeli od FUZIP-a.

“Hrom Reciklaža nije ispoštovala zakonske propise pri zakupu prostora na lokalitetu Starog Mlina, a njihov zahtjev za zakup je odbijen. U Tužilaštvu stoji i predmet oko afere otuđivanja pečata Općinskog vijeća kada je u februaru počela fama oko otpada, što nije u mojoj naldežnosti da komentarišem, ali činjenice stoje da se s otuđenjem pečata aktivno radilo na izdavnaju dozvola za upravljanje otopadm o čemu svjedoče tadašnji akti i aktivnosti tadašnjeg načelnika”, kazala je Runić.

Navela je i to da je podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora i jednog od vlasnika “fantomske firme”.

“Jedina istina je da otpad i dalje stoji u krugu nekadašnje firme Grmeč, da građani i dalje žive s pitanjima koliko još da čekamo. Slučaj je sada u nadležnosti FUZIP-a”, zaključila je.

Načelnik Opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić apelovao je na sve institucije da se uključe u rješavanje ovog problema kazavši kako lokalna zajednica nema mehanzme da to riješe, a da odgovorne izvedu pred lice pravde.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je kako nije pošteno da se “kola lome na građanima” te da se to treba riješiti s nivoa Federacije, države i kantona. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje