Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na Zapadnom Balkanu 35 posto mladih nezaposleno, a postoji i dubok rodni jaz

Preuzmite sliku

Prosječna stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu je 2020. godine bila 35,1 posto – rekla je danas u Sarajevu generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Stopa nezaposlenosti mladih je u EU upola niža – 16,9 posto, rekla je ona na predstavljanju Studije o nezaposlenosti među mladima na Zapadnom Balkanu  na skupu povodom Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP 2) koju sprovodi RCC, a finansira EU.

Dio krivice za stanje na Balkanu se može pripisati pandemiji COVID 19 koja je zaustavila otvaranje radnih mjesta, “ali da bi se situacija sa nezaposlenošću među mladima promijenila, potrebno je ukloniti uzrok problema, a ne samo se baviti posljedicama“, rekla je Bregu.

Na konferenciji “Dajte mladima šansu” rekla je da je 2020. godine zaposlenost među mladima u svih šest zemalja Zapadnog Balkana bila ispod 27 posto, pri čemu postoji i dubok rodni jaz jer je prosječna stopa zaposlenosti mladih žena iznosila 14,5 posto, a mladića 24,8 posto.

 • Bregu je preporučila da se primijeni Garancija za mlade na Zapadnom Balkanu, po uzoru na program EU koji je pomogao milionima mladih Evropljana da dobiju kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili stažiranje u periodu od četiri mjeseca nakon gubitka zaposlenja ili završetka obrazovanja.

  Direktor Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL) Jordi Curell je rekao da je EU spremna da ;putem instrumenata kao što su Instrument pretpristupne pomoći (IPA) na Balkanu podrži razvoj programa za aktiviranje mladih kroz sheme Garancije za mlade, slično onima koje su sprovedene u EU.

  Na konferenciji su učestvovali predstavnici mladih, ministarstava, EU i iz Međunarodne organizacije rada (ILO) i Evropske fondacije za obuke (ETF) koje su partneri u tom projektu. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,