Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Na vlašiću se gradi aerodrom, bolnica, prodajni centri, golf tereni?

Preuzmite sliku

Konzorcij ‘HeritageTurk’ uputio je pismo namjere predstavnicima vlasti u BiH, kojim ih je obavijestio kako je zainteresiran za investiranje u projekt Eko zone ‘Korićani – Vlašić’, koji se procjenjuje na ukupno 4,26 milijardi eura. 

Kako je Agenciji Fena potvrdila direktorica ovoga konzorcija za područje Balkana Anela Yalinpala ‘HeritageTurk’ kao investicijska grupacija, spremna je na ulaganje, ali sve ovisi o odgovoru predstavnika vlasti.

– Potrebne su nam dozvole. Ako država odobri izgradnju i prihvati investitora, naš tim je spreman doći u BiH da se sastane s dužnosnicima na potpisivanju sporazuma – kazala je Yalinpala.

Ona je naglasila kako je pismo namjere upućeno predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Denisu Zvizdiću, entitetskm premijerima, te premijeru Srednjobosanskog kantona i načelnicima općina Travnik i Kneževo.

Projektom, čiji su nosioci firme ‘Tomix’ iz Kneževa i ‘TLG’ iz Travnika, planirano je da u kompleks Eko zone, smještene na područjima općina Travnik i Kneževo, budu, među ostalim, izgrađeni aerodrom, edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, kao i hotelski i biznis centri, golf tereni i luksuzne vile.

Yalinpala je istaknula kako je projekt planiran za idućih deset godina, a bio bi realiziran u fazama.

– Prva faza odnosi se na izgradnju aerodroma, bolnice i prodajnih centara, dok bi u drugoj fazi bile razmatrane oblasti socijalnog stanovanja, parkovi i industrijske jedinice. Na početku, pri izgradnji aerodroma, može se očekivati zapošljavanje oko 600 osoba, a kasnija zapošljavanja ovisit će o daljnjem uspjehu u realizaciji ovoga projekta – istaknula je ona.

Kako je kazala, o projektu Eko zone ‘Korićani-Vlašić’ do sada je razgovarano s premijerom SBK-a Tahirom Lendom, a očekuje se i odgovor i ostalih predstavnika vlasti kojima je upućeno pismo namjere. (Hayat)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,