Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na Vlašiću pronađena tijela Bošnjaka ubijenih 1992. godine

Preuzmite sliku

Na lokalitetu Duboki potok, u općini Skender Vakuf, na nepristupačnoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci iz proteklog rata, a pretpostavlja se da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci više osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj i stručni suradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koordinirali su proces pripreme i osiguranja lokacije, radi provođenja ekshumacije na lokalitetu Duboka-Duboki potok, na planini Vlašić.

“Na izuzetno nepristupačnoj lokaciji u planinskom području, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Večići-Kotor Varoš, koji su se u novembru 1992. godine, preko Vlašića, pokušavali prebaciti do Travnika”, kazali su iz Tužilaštva.

Tokom procesa ekshumacije, bit će angažirani stručni deminerski i alpinistički timovi, kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti.

Osim predstavnika Tužilaštva BiH, na lokaciji su bili prisutni i predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici preživjelih žrtava, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a RS.

Ekshumacija će se nastaviti u narednom periodu. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,