Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na tržištu rada najtraženiji šivači, konobari, prodavači, zavarivači

Preuzmite sliku

Učenici devetih razreda osnovnih te maturanti srednjih škola uskoro će donijeti važnu životnu odluku – koje im se zanimanje isplati izabrati i zahvaljujući kojem mogu imati lijepu budućnost, piše Večernji list BiH.

Završetak osnovne škole za djecu i roditelje predstavlja iznimno važno razdoblje u životu koje ima gorko-sladak okus. To je vrijeme kad se roditelji suočavaju s činjenicom da njihovi mališani odrastaju i laganim korakom ulaze u svijet odraslih. Odluka o nastavku obrazovanja nije lagana i često vodi neslaganjima te stresu kod djece i roditelja. Pitanja je bezbroj, a odgovora malo.

Dok su djeca najčešće vođena emocijama, entuzijazmom i afinitetima u razmišljanjima o odabiru škole, roditelji su skloniji gledanju u dalju budućnost i racionaliziranju takve odluke. Šta je zaista “racionalni” izbor prave škole u današnjem vremenu? Gimnazija? Stručna škola? Šta je bolje “na duge staze”?

S druge strane, možda je još važniji izbor pred maturantima srednjih škola. Studiranje iziskuje velika financijska sredstva, godine uloženoga truda i rada te nerijetko završi tako da s diplomom u ruci nikada ne nađu posao u struci.

Izbor fakulteta

Kraj školske godine vrijeme je kad učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola moraju donijeti odluku o nastavku školovanja i izboru buduće profesije. Zbog toga u ovom razdoblju postoji pojačano zanimanje javnosti za podacima o potrebama na tržištu rada, a ovo su podaci  te smo, u skladu s tim potrebama, ponovno pripremili podatke o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, rekao je mr. Muamer Bandić,direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Istakao je kako želi skrenuti pozornost maturantima da je izbor profesije jedna od najvažnijih odluka koje trebaju donijeti u život i da zbog toga budu jako pažljivi kad budu donosili tu odluku.

“Kao i prošle godine, potrudili smo se još unaprijediti informacije s tržišta rada, pa tako svi zainteresirani mogu detaljno, po zanimanjima, vidjeti koliko je nezaposlenih osoba, a koliko se osoba određenog zanimanja zaposlilo u prethodnoj godini. Te informacije predstavljene su za svaki kanton u FBiH, za oba entiteta i za Distrikt Brčko BiH. Kao i uvijek, objavili smo na razini BiH pregled po 5 najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih osoba”, kazao je direktor Bandić.

“Na osnovi podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe za zapošljavanje i Zavod za zapošljavanje Distrikta Brčko BiH), a prema broju objavljenih oglasa, evidentno je kako je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina. Kada je riječ o visokoobrazovanim osobama (VSS), najtraženija zanimanja su ona vezana uz IT sektor (IT inženjer, softverski inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine – specijalist

. Uz ta zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što njih zbog hiperprodukcije tog kadra ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Uz ekonomiste i pravnike, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, novinarima, socijalnim radnicima. Također, veliki je broj i profesora engleskog jezika te učitelja razredne nastave”,naveo je Bandić.

“Najveća potražnja među radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavačima i ugostiteljima, posebice školovanim konobarima, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u pozivnim centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom, na evidencijama nezaposlenih najviše je ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara”, saopštio je  Bandić.

“Kad je riječ o radnicima s VKV i KV spremom, najtraženiji su šivači, zavarivači, tesari, zidari, bravari. Treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja mnogo veća od nekih drugih. S druge strane, među nezaposlenima s VKV i KV kvalifikacijom najviše je prodavača, bravara, automehaničara, frizera”, istakao je.

Ove informacije svakako će pomoći mladima lakše se odlučiti za buduće zanimanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje