Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na tržištu BiH dozvoljena kubanska vakcina koja se koristi protiv raka pluća

Preuzmite sliku

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dozvolila je stavljanje u promet na tržištu BiH kubanske vakcine “CimaVax EGF”, koja se koristi protiv raka pluća.

Iz Agencije je saopšteno da je dozvola izdata na osnovu pozitivnih ocjena o kvalitetu, efikasnosti, bezbjednosti lijeka, te odnosa korist-rizik pribavljenih u postupku izdavanja dozvole za stavljanje lijeka na tržište u BiH, javlja Srna.

“Za informacije u vezi sa pozicioniranjem lijeka na listu lijekova koji se finansiraju u sistemu zdravstvenog osiguranja, te za nabavku lijeka zdravstvenih ustanova u kojima će se primjenjivati, zainteresovani mogu da se obrate entitetskim institucijama zdravstvenog sistema”, pojašnjavaju iz Agencije.

Poslije izdavanja dozvole za promet lijeka, dodaje se, prestaje nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u smislu dostupnosti potencijalnim korisnicima.

U saopštenju je navedeno da iskustva i rezultati prikupljeni u dosadašnjoj primjeni lijeka ukazuju na njegov zadovoljavajući sigurnosni profil.

“Efikasnost lijeka je značajnija u određenim grupacijama pacijenata. Kriterijumi za izbor pacijenata koji su kandidati za ovaj lijek dati su detaljno u tekstu rezimea karakteristika lijeka, koji se nalazi na internet prezentaciji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, navodi se u saopštenju.

Vakcina “cimavaks” sprečava širenje metastaza i karcinom pluća pretvara u hroničnu bolest, objasnio je svojevremeno kubanski imunolog iz Centra za molekularnu imunologiju u Havali Kamilo Rodrigez.

On je dodao je da se najbolji rezultati postižu kod pacijenata sa mikrocelularnim karcinomom pluća, gdje može da se očekuje da pacijent živi i do pet godina.

U prve četiri godine primjene ovu vakcinu je na Kubi dobilo oko 3.000 pacijenata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje