Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na snagu stupio Sporazum o regulisanju zapošljavanja bh. državljana u državi Katar

Preuzmite sliku

Ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović je u Uredu direktora evropskog odjela Ministarstva vanjskih poslova Katara, u Dohi, razmijenio instrumente ratifikacije za Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana Bosne i Hercegovine u državi Katar, sa  direktorom evropskih poslova MVP Katara Rashidom H. Al-Mansourijem.

Činom razmijene instrumenata ratifikacije stupio je na snagu Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u državi Katar, koji su potpisali ministri vanjskih poslova dvije države u Dohi, 6. aprila 2014. godine.

Prethodno su obje strane završile kompletne procedure ratificiranja ovog sporazuma.Radi se o vrlo važnom sporazumu koji uređuje oblast zapošljavanja radnika iz Bosne i Hercegovine u Kataru u skladu sa relevantnim zakonima, procedurama i pojedinačnim ugovorima o radu. Ministarstvo rada Države Katar će dostavljati zahtjeve katarskih poslodavaca za angažiranjem radnika iz Bosne i Hercegovine Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Radnici će sklapati pojedinačne ugovore o radu sa poslodavcem u skladu sa obrascem ugovora koji se nalazi u prilogu Sporazuma. Ugovorom se reguliraju uvjeti i okolnosti zapošljavanja kao i međusobne dužnosti i obaveze, rečeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada Katara poduzimat će sve potrebne procedure za provođenje Sporazuma, a nadležni organ u Ministarstvu rada Katara nadgledat će njegovo provođenje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,