Četvrtak, 24. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na sjednici Rijaseta IZ BiH razmatran prijedlog plana ramazanskih aktivnosti za ovu godinu

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana 20. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na kojoj je razmatran prijedlog Plana ramazanskih aktivnosti za 1441. godinu po hidžri/2020. godinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uprava za vjerske poslove zadužena je da pripremi detaljnu instrukciju o organizaciji vjerskog života tokom ramazana u vanrednim okolnostima.

Rijaset daje saglasnost Upravi za vanjske poslove i dijasporu na formular prema kojem će Uprava provesti anketu u džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj radi aplikacije i provođenja procesa za dobijanje statusa korporacije javnog prava. Razmatran je i usvojen Prijedlog plana upisa studenata na fakultetima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2020/2021. akademskoj godini kao i Prijedlog za imenovanje Osnivačkog odbora Medrese ”Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci.

Usvojeni su i prijedlozi Pravilnika o polaganju mature u medresama te Pravilnika o distribuciji i promociji printanih i drugih izdanja u prostorima i objektima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su razmatrani i radno-pravni status i kadrovska pitanja uposlenika Islamske zajednice, te druga tekuća pitanja.

Rijaset još jednom poziva sve članove i pripadnike Islamske zajednice u BiH da se pridržavaju instrukcija nadležnih državnih organa i Islamske zajednice koje imaju za cilj sprečavanje širenja koronavirusa. Također, se pripadnici zajednice podsjećaju da bi prijevremno odustajanje od mjera samozaštite moglo ugroziti dosadašnju žrtvu i odricanje, te ih se još jednom poziva na strpljenje i samokontrolu, podsjetili su iz IZ BiH, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,