Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na sarajevskom aerodromu uspostavljen punkt za skeniranje putnika zbog korona virusa

Preuzmite sliku

Na Međunarodnom aerodrom Sarajevo uspostavljen je punkt za skeniranje putnika s ciljem prevencije širenja korona virusa, potvrđeno je danas iz press službe sarajevskog aerodroma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Informacije se uzimaju od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

“Riječ je o šalteru Federalne sanitarne granične inspekcije jedinice Aerodrom Sarajevo na kojem putnici popunjavaju upitnik koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje. Također se uzimaju informacije koje obuhvataju mjesto i adresu namjeravanog boravka u BiH, broj osoba, razdoblje boravka, te kontakt telefon”, navedeno je u saopštenju aerodroma Sarajevo.

Tretman putnika se vrši u skladu sa naredbom Kriznog tima Federalnog ministarstva zdravstva.

“Pokrivaju se, odnosno skeniraju putnici sa svih dolaznih letova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Informacije se posebno uzimaju od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana”, istakli su u saopštenju.

Putnicima na aerodromu se daju uputstva kako postupati u slučaju da se za vrijeme boravka u BiH pojave potencijalni simptomi.

“Nakon svih prikupljenih informacija ukoliko se procijeni da ima potrebe obavještavaju se Zavodi za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti a koji, po potrebi, šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta”, navedeno je u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje