Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na pomolu novi stand by aranžman s MMF-om?

Preuzmite sliku

Fiskalno vijeće BiH je na sjednici u Sarajevu postiglo dogovor o Globalnom okviru fiskalne bilance i politika u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2012. – 2014. godine u visini od 950 miliona KM.

Zahvaćanje s Jedinstvenog računa će iznositi 750 miliona KM na godišnjem nivou u tom razdoblju.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će na bazi postignutog sporazuma pripremiti strukturu budžeta te nacrt budžeta institucija BiH dostaviti Vijeću ministara BiH.

Na sjednici kojom je predsjedavao predsjedatelj Vijeća ministara i Fiskalnog vijeća BiH Vjekoslav Bevanda odlučeno je da otpočnu novi razgovori u pogledu nastavka saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom radi zaključivanja novog  standby-aranžmana.

Članovi Fiskalnog vijeća su se dogovorili da državni ministar finansija i trezora i entitetski ministri finansija s guvernerom Centralne banke BiH iznađu rješenje u pogledu prioritetne otplate vanjskog duga.

Na narednoj sjednici Fiskalnog vijeća planirano je razmatranje politika o plaćama, zapošljavanju i drugim mogućnostima za uštede na svim nivoima vlasti.

Sjednici Fiskalnog vijeća su prisustvovali članovi: predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednici entitetskih vlada  Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić, ministri finansija BiH Nikola Špirić, Federacije BiH Ante Krajina, Republike Srpske Zoran Tegeltija, kao i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Miroslav Gavrić koji sjednicama prisustvuju bez prava glasa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,