Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na području Zenice oduzeto 13.144 paklica cigareta bez markica

Preuzmite sliku

Ovlašteni službenici Regionalnog centra Sarajevo Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine privremeno su oduzeli na području grada Zenice veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO, a tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 78.100 KM.

“Na osnovu ranije prikupljenih obavještajnih informacija da lice sa inicijalima A. V. dovozi cigarete bez akciznih markica UIO iz Hercegovine u Zenicu, te iste nelegalno prodaje na području grada Zenice, ovlašteni službenici Uprave preduzeli su niz operativno – taktičkih mjera i radnji, kojom prilikom je lice locirano i otkrivena lokacija koja je služila za skladištenje akciznih proizvoda – cigareta bez akciznih markica UIO”, saopšteno je iz UIO.

Izvršeni su pretresi putničkog motornog vozila, te dvije garaže a tom prilikom je pronađeno 13.144 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO i vozilo koje je služilo za izvršenje krivičnog djela. Aktivnosti na terenu provedene su po naredbama i saglasnostima Tužilaštva BiH i Suda BiH radi prikupljanja dokaza.

“Pored privremeno oduzetih cigareta zaplijenjeno je i putničko motorno vozilo koje je služilo za izvršenje krivičnog djela, kao i drugi predmeti koji služe kao dokaz počinjenog krivičnog djela. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 78.100 KM“, navodi se u saopštenju.

Iz UIO BiH navode da će zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvu BiH biti podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv osumnjičenog lica, a ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje i Grupe za istrage nastavljaju dalje prikupljanje dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom.

U aktivnostima na terenu službenici UIO koristili su opremu doniranu od strane Vlade SAD-a kroz program EXBS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,