Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Na području Višegrada pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe

Preuzmite sliku

Na lokalitetu Gornja Crča u opštini Višegrad, pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci žrtava nestalih u protekom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopšteno je da istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu po nalogu tužioca, koordinira rad svih službenih lica, koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba.

Na navedenoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, a potraga se nastavlja“, navode iz Tužilaštva BiH.

Pojašnjeno je da su podaci o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze tijela, dobijeni su zajedničkim aktivnostima i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Instituta za nestale osobe BiH, a lokalitet se nalazi u blizini mjesta, gdje su prije 4 mjeseca, takođe, pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci će radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti upućeni u kosturnicu u Goraždu.

“Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a tačan identitet biće utvrđen nakon DNK analize“, navodi se u saopštenju.

Na ekshumaciji, koju vodi istražilac Tužilaštva BiH, učestvuju ljekar patolog sudske medicine, predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a RS-a Policijska stanica Višegrad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,