Srijeda, 24. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na području Odžačke Posavine na snazi mjere vanredne odbrane od poplava

Vodostaji na svim rijekama u slivu rijeke Save su u opadanju i s obzirom da se ne očekuju veće količine padavina, prognozira se nastavak trenda opadanja vodostaja na desnim pritokama rijeke Save.

Na rijeci Savi se u posljednjih šest sati bilježi trend blagog porasta vodostaja koji bi svoj maksimum trebao dostići u narednih 12 sati nakon čega se očekuje trend opadanja vodostaja rijeke Save.

Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne odbrane od poplava.

Glavni rukovodilac odbrane od poplava kao i jedan dio građevinskih inženjera Agencije za vodno područje rijeke Save je na područu Odžačke i Srednje Posavine gdje zajedno sa pravnim subjektima za odbranu od poplava, Službama civilne zaštite i ostalim institucijama provodi mjere aktivne odbrane od poplava, saopćeno je iz Agencije.

Također, jedan dio građevinskih inženjera Agencije je na terenu, na osnovnim vodotocima I kategorije i prate aktuelno stanje na istim.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save i dalje su na snazi 24-satna dežurstva gdje se sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP), saopćeno je iz te agencije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,