Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na području Kalesije veliki broj neodgovornih osoba

Preuzmite sliku

Održana sjednica Kriznog štaba općine Kalesija, 214 osoba u samoizolaciji.

Općinski načelnik Sead Džafić koji je ujedno i komandant Kriznog štaba Općine Kalesija održao je danas sjednicu ovog tijela na kojoj su doneseni zaključci u skladu sa preporukama Kriznog štaba Vlade Tuzlanskog kantona kao i štabovima većih nivoa vlasti.

Prema informacijama Kriznog štaba, do sada je za 214 osoba izdato rješenje o samoizolaciji. Pripadnici PS Kalesija od jučer vrše pojačanu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja, a koja se ne pridržavaju izrečenih mjera.

Mi imamo osobe kojima su izdata rješenja o samoizolaciji u Saračima, Memićima i Jajićima, a iste to osobe nismo zatekli u svojim domovima i sada će uslijediti i izricanje novčanih kazni za te osobe koje ugrožavaju stanovništvo, kazao je Midhat Hamzić ispred PS Kalesija.

Odlukom Općinskog štaba mi smo formirali Krizni štab u JZU Dom zdravlja Kalesija i svakodnevno pratimo situaciju na terenu. Naši ljekari su u pripravnosti i radimo sve ono što je neophodno, vršimo dezinfekciju, dezinskeciju i deratizaciju javnih objekata, istakao je Muhamed Osmanović direktor JZU Dom zdravlja Kalesija.

Također, Osmanović je rekao da na području Kalesije ima veliki broj neodgovornih osoba koje su došle iz zemalja u kojima je zavladala korona a koje se nisu prijavile u Higijensko-epidemiološku situaciju JZU Dom zdravlja Kalesija.

Općinski načelnik Sead Džafić pozvao je građane da se pridržavaju svih naredbi Kriznih štabova te da smanje boravak na otvorenom, posebno u grupama.

On je pozvao i građane koji imaju informaciju da su pojedine osobe došle iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Njemačke, Švicarske,

Francuske i drugih država koje su zahvaćene korona virusom a nisu se prijavile nadležnim službama da to prijave sanitarnom inspektoru Općine Kalesija.

Na sastanku Kriznog štaba donesen je i Zaključak da inspekcije pojačaju rad na terenu posebno u trgovinskim radnjama gdje su građani prijavili da je došlo do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica.

Zabranjuje se rad pijaca na području Kalesije, naređuje se dezinfekcija taksi vozila i vozila javnog prevoza, ulica te stambenih zgrada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,