Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na Partizanskom groblju u Mostaru uništeno 700 ploča, SABNOR proziva Kordića

Preuzmite sliku

Svih 700 ploča na Partizanskom groblju u Mostaru je sinoć devastirano. Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH iz Mostara za N1 kaže da su antifašisti ovog grada u nevjerici i da ne vjeruju više nikome.

Đulić za N1 direktan, za ovaj vandalski čin najodgovorniji je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

“Svjedočimo najvećoj devastaciji Partizanskog groblja do sada. Gradonačelnik Mario Kordić je osoba koja je odgovorna za ovaj zločin. On je pokretanjem priče o Trimuši pokrenuo cijeli niz događaja. Nedjelovanje ruši nacionalni spomenik, a on svojim nedjelovanjem krši zakon. Gradonačenlk mora odgovarati jer se ovo ne dešava prvi put i ništa se ne poduzima na zaštiti ovog lokaliteta”, kazao je Đulić.

Također, Đulić kaže da ne vjeruju ni policiji i da nema više smisla ni prijavljivati jer ništa ne poslije ne dogodi, već se napadi i devastacija Partizanskog groblja kontinuirano nastavljaju.

“Ovo je sistemsko uništavanje u koje je uključena politika”, kazao je Đulić.

Partizansko spomen groblje u Mostaru je nacionalni spomenik BiH prve kategorije.

Gradonačelnik Mostara na Facebooku osudio je vandalizam na Partizanskom spomen grooblju.

“Čvrsta osuda surovog vandalizmaDok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Grad Mostar, nekoliko vandala sustavno radi na unistavanju istih. Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta”, napisao je Kordić.

Irma Baralija, vijećnica u Gradskom vijeću Mostara zatražila je od državne komisije za nacionalne spomenike da izađe i izvrši inspekcijski nadzor i utvrdi razmjere štete.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje