Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na dugoj listi EU zahtjeva: Znate li šta je BiH do sada ispunila?

Preuzmite sliku

Novo izvješće Evropske komisije o BiH očekuje se najesen. Međutim, već je jasno kako ključni prioriteti nisu ispunjeni. Dok reforme čekaju politički dogovor, BiH čeka na kandidacijski status. A prvi čovjek Delegacije EU prstom upire u SNSD i HDZ BiH.

Na dugoj listi zahtjeva EU malo je toga do sada ispunjeno.

“Donošenje izbornog zakonodavstva vezanog za Mostar, kao i provedba lokalnih izbora, usvojen niz strategijskih dokumenata, normaliziran je rad Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, te izbrisana odredba o smrtnoj kazni iz RS”, navela je po ovom pitanju Martina Trogrlić iz Direkcije za evropske integracije (DEI).

Održan je 6. sastanak pododbora za poljoprivredu i ribarstvo, usvojen je program ekonomskih reformi za naredne dvije godine. Koliko je administracija u EU zadovoljna urađenim biće jasno na jesen kada se očekuje godišnji izvještaj EU komisije. Sigurno je da ključne stvari nisu usvojene.

Zakon o javnim nabavkama, koje je Savjet ministara početkom 2021. godine dostavilo u Parlament, tu je zakon o VSTV-u, o sudovima u BiH, i zakon o sukobu inetresa u Institucijama BiH”, podsjeća Martina Trogrlić (DEI).

Šef delegacije EU Johann Sattler potvrdio je da se ne mora ispuniti svih 14 zahtjeva. Ali da to treba uraditi što prije kako bi se razmatrao status BiH. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,