Srijeda, 5. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na današnji dan ubijeni sarajevski Romeo i Julija, Boško Brkić i Admira Ismić

Na današnji dan prije 27 godina poginuli su sarajevski Romeo i Julija, Boško Brkić i Admira Ismić, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu.

Mladi i zaljubljeni, iako različitih nacionalnosti u vremenu kada je to bilo skoro pa nemoguće, pripremali su vjenčanje i bijeg iz surove stvarnosti.

  • bosko-admira
  • Slika mrtvih tijela Romea i Julije iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Sedam dana nakon što su ubijeni, Vojska RS izvukla je njihova tijela sa mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata, 1996. godine, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi su posmrtni ostaci prebačena na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

    O njima su pisali mnogi, i pjesme, i članke, i priče… Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Schorka, koji je objavio Reuters 23. maja 1993. i koji je onda obišao cijeli svijet.

    O Bošku i Admiri je snimljen i dokumentarni film. Režirao ga je John Zaritsky, a snimljen je u koprodukciji PBS’s Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje