Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan: Rođen Mirza Delibašić, preminuo Muhamed Mujkanović

Preuzmite sliku

Na današnji dan 1954. rođen je Mirza Delibašić, bosanskohercegovačka košarkaška zvijezda i jedan od najboljih bh. sportaša svih vremena. Prije četiri godine također na današnji dan preminuo je Muhamed Mujkanović poznati bosanskohercegovački pjevač sevdalinki i skladatelj novokomponirane narodne pjesme. 

Od ostalih važnijih datuma u svijetu koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo:

– 1799. Velika Britanija je uvela porez na dobit, kao prvo organizirano prikupljanje novaca za potrebe države od poduzetnika.

– 1856. Rođen Stevan Stojanović Mokranjac, srpski skladatelj i glazbeni pedagog, klasik srpske glazbe i najistaknutija osoba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Najpoznatija djela su mu Rukoveti – spletovi pjesama zasnovani na folklornim motivima Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske.

– 1856. Rođen Anton Aškerc, veliki slovenski pjesnik druge polovice 19. stoljeća. Postao je svećenik 1880. godine koji je buntovno kritizirao socijalne odnose. Glavne su mu pjesničke zbirke “Balade i romanse” i “Primož Trubar”.

– 1873. U izbjeglištvu u Engleskoj umro francuski car Napoleon III., jedan od najvećih zagovornika širenja francuskoga utjecaja u Europi.

– 1890. Rođen Karel Čapek, češki pisac i najznačajniji prozaik između dva svjetska rata. Svjetsku slavu postigao je dramom ‘R.U.R.’ (Rossumovi univerzalni roboti, 1920.) kojom je uveo riječ robot i započeo niz utopističkih djela o problemu naglog razvoja tehničke civilizacije.

– 1899. U Parizu je potpisan Mirovni ugovor kojim se Španjolska odrekla svojih bivših kolonija Kube i Portorika i prihvatila okupaciju Filipina.

– 1908. Rođena Simone de Beauvoir, francuska književnica, filozofkinja egzistencijalizma, teoretičarka, politička aktivistkinja i feministkinja. Njezini filozofski eseji nastali su pod znatnim utjecajem Sartreovih shvaćanja kojemu je bila životna suputnica.

– 1913. Rođen Richard Nixon, američki državnik i jedini šef države u povijesti SAD-a koji je podnio ostavku pod prijetnjom smjenjivanja postupkom tzv. impeachmenta. Predsjednik SAD-a postao je 1969., ponovno je izabran 1972., a 1974. se povukao zbog afere Watergate.

– 1951. U New Yorku službeno otvoreno sjedište Ujedinjenih naroda, najveće svjetske mirotvorne organizacije.

– 1954. Rođen Mirza Delibašić, bosanskohercegovačka košarkaška zvijezda i jedan od najboljih bh. sportaša svih vremena. Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji nosi njegovo ime, a u spomen na njega održava se i tradicionalni memorijalni košarkaški turnir.

– 2004. Turska potpisala protokol kojim se ukida smrtna kazna čak i u slučaju rata, što je predstavljalo početni korak u pravcu otpočinjanja pregovora o ulasku u EU.

– 2005. Sudanska islamistička vlada i pobunjenici s juga zemlje potpisali su mirovni sporazum kojim je završen najduži građanski rat u Africi, koji je trajao 21 godinu.

– 2007. Umro Iwao Takamoto, animator koji je stvorio likove za crtane filmove “Scooby Doo”, “Obitelj Kremenko” i “The Jetsons”. Tijekom karijere, duge više od šest desetljeća, surađivao je i na nekim od najpoznatijih dugometražnih i televizijskih crtanih ostvarenja za kompaniju Disney.

– 2015. Preminuo Muhamed Mujkanović poznati bosanskohercegovački pjevač sevdalinki i skladatelj novokomponirane narodne pjesme. Glazbom se bavio od 1960. godine. Očuvao je od zaborava mnoge bosanske sevdalinke. Pripada generaciji bosanskohercegovačkih izvođača sevdalinki po kojima je BiH prepoznatljiva u svijetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje